Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) en fazla üzerinde durulan konuların başında giyilebilir teknolojiler geldi. Tüketicilerin hayallerini süsleyecek ürünlerin tanıtıldığı fuarda tartışılması gerektiği kamuoyunca ortaya konulan konu ise bu yeni teknolojik cihazların getirdiği “gizlilik ve güvenlik” endişeleri oldu.
Ciddi gizlilik ve güvenlik endişeleriyle ortaya çıkan her şeyin interneti (Internet of Everything - IoE) kavramının ilk ürünleri olan giyilebilir teknolojiler, birçok farklı şekilde karşımıza çıktı. Fuarda, Google Glass, giyilebilir video kameralar, akıllı saatler, spor bileklikleri ve hatta mücevherlerin tüketicilere doğrudan özgürlük ve internet bağlantısını sunduğu bir dünyanın sinyalleri verildi.
 
Cihazların topladığı veriler tehdide dönüşebilir
 
İnternete her geçen gün daha fazla bağlandığımız bu yeni cihazlarla ilgili unutulmaması gerekenlerden söz eden Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, “Giyilebilir teknolojilerdeki riskleri gözden kaçırmamak gerekiyor. Örneğin CES’te sıkça adından söz ettiren spor bileklikleri GPS üzerinden aldığı verilerle kullanıcıların günlük olarak neler yaptığını ve bulunduğu konumu doğrudan belirleyebiliyor. Bu bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde büyük sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin terörist bir saldırı ihtimali nedeniyle kalbine takılan cihazın kablosuz özelliğini kapattırmasıyla ayyuka çıkan tartışmaları hatırlatan Börekcioğlu, “Daha önce birçok defa dizüstü bilgisayarlardaki kameraların saldırganlar tarafından ele geçirildiğini gördük. Benzer bir açığın giyilebilir teknolojilerde yaşanmaması için hiçbir sebep yok.” dedi.
Dijital yaşam güvenliğinin dünya lideri Trend Micro, giyilebilir teknolojilerin temelde güvensiz ya da gizlilik için bir tehdit oluşturduğunu söylemiyor ancak güvenlik konusundaki önlemleri hatırlatıyor. Daha önce kişisel bilgisayarlardan mobil cihazlara geçiş sırasında güvenlik açıklarının çokça görüldüğü gözlemlenmişti. Geleceğin yeni eğilimlerinde, benzer hatalara düşmeden, şimdiden önlem almak gerekiyor. Çünkü gelecek neredeyse yanı başımızda.