Akıllı telefonların birbirinden ilginç özelliklerinden bir tanesi de arkadaş takip özelliği. Bazı telefonların içeriğinde bulunan bu özellik çeşitli uygulamalar ve yöntemlerle diğer akıllı telefonlarda kullanılabiliyor. GPS’in icadından sonra devreye giren bu özellik, bir zamanlar sadece şirketler tarafından Vodafone Ekibim Nerede, Turkcell EkipMobil, Avea Kim Nerede gibi servisler kullanılarak araçların ya da personelin nerede olduğunu tespit etmek için kullanılırken artık uygulamaların ve gelişmiş mobil işletim sistemlerinin yaygınlaşması ile bu teknoloji sevgililerin harita üzerinden birbirlerini takip etmesi şeklinde kullanılmaya başlandı.
 
Bazı Android ve iPhone uygulamaları ile bir kişinin telefonundan nerede olduğunu tespit etmek artık çok basit.


 
Bir kişinin nerede olduğunu nasıl öğrenirim?
Öncelikle GPS üzerinden bir kişiyi haritada izlemek istiyorsanız her iki tarafından yasal olarak bunu biliyor olması gerekiyor. Zaten uygulamalar da iki telefondan izin verilmediği taktirde çalışmıyor. Eğer siz birinin haberi olmadan haritada nerede olduğunu öğrenmek istiyorsanız onun haberi olmadan uygulamaları onun cihazına kurmalı ya da gerekli ayarları onun haberi olmadan yapmalısınız. Sevgiliyi takip etme, kim nerede, gps üzerinden birinin yerini tespit etme, telefon takip programı olarak bilinen ve kayıp telefonu bulma, arkadaşım nerede tespit etme gibi amaçlarla kullanılan uygulamaları nasıl indireceğimiz ve nasıl kullanacağımız hakkında bilgiyi Android ve İOS yani Apple (iPhone, iPad) ürünleri için ayrı ayrı anlatacağız.


 
Android için bir kişinin nerede olduğunu GPS ile haritadan izleme
Android işletim sistemi kullanan; Samsung, HTC, Turkcell T40, Huwai, LG, Sony Xperia gibi mobil cihazların, tabletlerin ya da telefonların harita üzerinde nerede olduklarını GPS ile takip etmek için birden fazla uygulama mevcut. Ancak bunlar içerisinde en popüleri ve güvenlisi AVAST Software. Aslında Avast bir antivirüs programı ancak içerisinde antivirüs yanında bir çok özellik barındırıyor. Bunlardan bir tanesi ise kayıp telefonunuzu harita üzerinden takip etmek amaçlı. Ancak siz başkasının telefonunu takip etmek istiyorsanız uygulamayı kişiden habersiz cihazına kurabilir ve daha sonra http://my.avast.com adresine girerek harita üzerinden takip edebilirsiniz. Uygulama tüm Android işletim sistemi kullannan cihazlarda çalışır.
 
Android telefonu takip etmek için Avast’ı indir

Eğer birden fazla Android telefonu haritadan gizli izlemek istiyorsanız Find My Phone uygulaması tam da bu iş için. Haritada bir telefonu izlemek için Find My Phone’u telefona kurun. Uygulamaya birden fazla telefon tanımlamak mümkün. Find My Phone (Telefonum nerede) uygulamasını aşağıda ki linkten indirebilirsiniz.
 
Find My Phone indir

Türk geliştiriciden Arkadaş Takip uygulaması
Bu alanda hazırlanmış onlarca uygulama bulunuyor. Bu uygulamalardan bir tanesi de Türk uygulama geliştiricisi Emre Yıldırım tarafından hazırlandı.
 
Emre Yıldırım, Arkadaş Takip adında geliştirdiği takip uygulamasını Google Play'de yayınlayarak, akıllı cihaz kullanıcılarının beğenisine sundu. Android cihazlar için geliştirilen uygulama sayesinde, aile bireylerinizin, arkadaşlarınızın, sevdiklerinizin konumunu harita üzerinde ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Uygulama arkadaşlarım nerede, ailem nerede, çocuğum nerede, sevgilim nerede, telefonum nerede gibi soruları bertaraf etmek için hazırlandı.
 
Uygulama sadece eklediğiniz kişilerin sizi takip etmesine imkan veriyor, bu sayede diğer programlar gibi izinsiz şekilde konumunuzu paylaşmak zorunda kalmıyorsunuz.
 
Uygulamayı her iki taraf da kurduktan sonra, takipleşeceğiniz kişinin kullanıcı adını girerek hızlıca listenize ekleyebilirsiniz. Facebook ile uygulamaya giriş yapmış olan arkadaşlarınız sistem tarafından otomatik olarak listelenir ve bu sayede takipleşeceğiniz kişinin kullanıcı adı bilgisine olan ihtiyaç ortadan kalkmış olur.
 
Arkadaş Takip Listesi menüsü ile takipleştiğiniz kişinin son konum güncelleme zamanını ve adresini görebilirsiniz. Ayrıca kişinin son konumunu ve dilerseniz sistemde kayıtlı olan geçmiş konumlarını da harita üzerinde görebilirsiniz.
 
Arkadaş Takip Listesi menüsünden ilgili kişiye tıklayarak ulaşabileceğiniz işlem menüsü ile;
- Kişilere takma isim atayabilir,
- Yakınlık bildirimini açarak arkadaşınız, aile bireyleriniz, sevgiliniz ya da çocuğunuz size yakın bir konuma geldiğinde uyarı mesajı almayı sağlayabilir,
- Kişinin o anki güncel konum bilgisini tek bir tuşla alabilirsiniz.
 
Arkadaşlarımı Haritada Göster menüsü ile, takipleştiğiniz kişilerin son konum bilgilerini harita üzerinde görebilir, harita üzerindeki fotoğrafına tıklayarak açılacak olan detay bilgi ekranında adres, son güncelleme zamanı ve konum bilgisini görebilirsiniz.

Arkadaş Takip uygulaması indir

Sony Xperia Gps ile haritadan izleme
Bazı cihazlar uygulama gerektirmeden bu özelliği üzerinde taşıyorlar. Ancak genel olarak bu özellik başkasının telefonunu takip etmek amaçlı değil kayıp telefonu bulmak için geliştirilmiş bir güvenlik yazılımı. Eğer haritada nerede olduğunu görmek istediğiniz kişi Sony Xperia kullanıyorsa aşağıdaki ayarları yaparak amacınıza ulaşabilirsiniz.
 
Yapmanız gereken tek şey my Xperia’ı ziyaret etmeniz yeterli. Sony Xperia’ı haritadan gps ile bu şekilde takip edebilir, mesajlarını okuyabilir dilerseniz telefonu bile kapatabilirsiniz.  my Xperia için https://myxperia.sonymobile.com adresini ziyaret edin.
 
HTC telefonu Gps üzerinden nerede olduğunu bulmak – izlemek
Bir süreye kadar HTC marka telefonları harita üzerinden izlemek kendi yazılımı ile mümkündü. Telefonun güvenliği için geliştirilen ve kayıp telefonu bulma amaçlı bazı güncellemeler için durdurulan özellik uzun bir süre geçmesine rağmen geri gelmedi. Onun için HTC’i haritadan izlemek için Android uygulamalarını kullanmanız gerekecek. Bunun için mobil cihazınıza yukarıda bulunan Avast ya da Find My Phone indirmeniz gerekiyor.
 
Samsung Galaxy S3, S4, Note ve Ace’i takip edin
Samsung telefonları haritada Gps ile nerede olduğunu izlemek için Sony de olduğu için herhangi bir uygulamaya gerek yok. Sony üzerinde zaten telefonu nerede olduğunu görebileceğiniz özellikler mevcut. Bunu yapmak için Samsung üzerinden ücretsiz bir hesap açmanız gerekiyor. Bu özelliği kullanarak sadece telefonu haritadan izlemekle kalmaz, mesajları okuyabilir, telefonu kapatabilir ve çağrıları görebilirsiniz. Ücretsiz hesabınızı oluşturduktan sonra telefonunuzdan uzaktan erişimi etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunun için Ayarlar > Kişisel > Güvenlik yolunu izleyin ve Uzaktan Erişim kutucuğunu işaretleyin.  Daha sonra http://findmymobile.samsung.com/login.do adresini ziyaret ederek telefonun nerede olduğunu haritadan görebilirsiniz.
 
Başkasının iPhone’unu haritadan GPS ile izlemek
Eğer izlemek istediğiniz kişi iPhone kullanıyorsa onu haritadan görmek çok daha kolay. Bunun için kişinin iTunes bilgilerini biliyor olmanız gerekiyor. Yapmanız gereken tek şey Apple iCloud sayfasını açmak ve Apple ID’niz ile oturum açmak. Ama öncesinde iPhone’u uzaktan takip etme özelliğini aktif etmiş olmanız gerekiyor. Bunun için telefonun ayarlar bölümünden iCloud kısmına girmeniz ve iPhone’umu bul özelliğini aktif etmeniz gerekiyor. Daha sonra Apple iCloud da  Apple ID’niz ile oturum açın ve  “Find My iPhone” bağlantısına tıklayın. Gene bu özellik sayesinde iPhone’u haritada nerede olduğunu izleyebileceğiniz gibi uzaktan kitleyebilir, mesaj gönderebilir ya da telefonu silebilirsiniz.