Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte casus yazılımlar oldukça çoğaldı. Artık telefon dinleme haricinde telefonunuzda birçok yasa dışı işlem yapılması daha kolay hale geldi. Korsanlar casus yazılımları kullanarak Telefon dinleme, mail kontrolü, internet kullanım raporu, kişisel şifreler, banka şifreleri, nokta tespiti, telefon kamera erişimi gibi sayısız işlemi sizden habersiz gerçekleştirebilirler. Bu tarz yazılımlar piyasada kolaylıkla temin edilebilir durumda olması nedeniyle oldukça tehlikelidir.

Telefonun dinlendiğini nasıl anlarım ?

Piyasada bulunan casus yazılımların birçoğu en azından Sms raporlama özelliği kullanmaktadır. Gönderilen bu sms bilgilendirmeleri tarifeniz üzerinden ücretlendirildiği için , Operatör sayfanıza giriş yaparak kullanım geçmişinizi dikkatlice inceleyiniz. Burada kaynağını bilmediğiniz ödemeler’i kontrol edebilirsiniz.

Bulunduğunuz ortamda telefon dinleme (ortam dinleme) cihazları varsa ve canlı olarak görüşmeleriniz dinleniyorsa konuşmalarınız çok derinden ve cızırtılı olarak gelebilir. Bu durum bazen operatörlerden kaynaklı olabilir fakat gün içinde 2-3 kez tekrarlanıyorsa dinleniyor olabilirsiniz.

Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile şarjınız çok çabuk bitiyorsa ve telefonunuz ısınıyorsa, arka planda çalışan casus yazılımlar buna neden olabilir ve bu durumda dinlenme ihtimaliniz var.
Yasal olarak telefonunuzun dinlenme gibi bir durumu olabilir. Telefonunuzda ses yankılanması, cızırtı ve sesin derinden gelmesi durumları uzun süre devam ediyorsa kesinlikle dinleniyorsunuz. Bunlar operatör aracılığıyla yapılan dinlemelerdir.

Faturalarınızda Tanımadığınız numaralar için birden fazla kullanım farkederseniz ve bu numarayı tanımıyorsanız dinleniyor olabilirsiniz.