Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Teknolojik değişim ve dönüşüm günümüzde eskisinden çok daha hızlı" dedi. Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda yaptığı konuşmada, 3 boyutlu yazıcılar, yapay zeka, nanoteknoloji, tıp, nörobilim, enerji ve çevre sistemlerinin hepsinin teknoloji eşikleri barındırdığını söyledi. Tarihin teknoloji eşiklerini takip ederek başarıya ulaşan ya da etmeyerek başarısızlığa mahkum olan firmalarla dolu olduğunu kaydeden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok çalışarak, okuyarak, inceleyerek, merak ederek eşikleri inşallah hep birlikte yakalayacağız. 2000 yılına gelindiğinde dünyada icat edilecek her şey icat edildi diyenler, bugünleri hayal dahi edemedi. Gelinen seviyelere bakarak geç kaldık diyenler ise teknoloji trenini hiçbir zaman yakalayamadı. Geç kaldım diye dövünmeye hiç gerek yok. Zaman, yaratıcı ve özgüvenli olma zamanı. Bu treni yakalama, bu yolculuğa ortak olma zamanı. Ön vagonda olmamak çok önemli değil. Asıl önemli olan treni kaçırmamak."

TESLA ÖRNEĞİ

Teknoloji eşikleri sayesinde Tesla'nın 100 yıllık otomotiv firmalarını geride bıraktığını belirten Büyükekşi, "Cep telefonunu 1973'te Motorola buldu. Ama bugün Apple ve Samsung'un çok gerisinde" ifadelerini kullandı. Üretimde buhar gücünün kullanılmasıyla birinci endüstri devriminin yaşandığını belirten Büyükekşi, "Elektrik kullanımı yaygınlaştı, seri üretime geçildi. 2. endüstri devrimi geldi. 3.'sünde bilgisayar keşfedildi. Elektronik ve bilişim teknolojileri çağı yaşandı. Şu an 4. devrimin eşiğindeyiz. Ancak, dünya o kadar hızlı değişiyor ki devrimler arası zaman artık eskisinden daha kısa" dedi. Türkiye'de sadece 15-24 yaş grubunda 13 milyon gencin bulunduğunu belirten Büyükekşi, "Nüfusun yarısı 30 yaş, yüzde 64'ü 40 yaş altında. İnanıyorum ki, gençlerimizin azim ve üretkenliğiyle geleceğimiz çok daha aydınlık olacak" diye konuştu.

ÇÖZÜM AR-GE VE İNOVASYON

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin de Ar-Ge'nin pek çok sorunun çözümü olduğunu belirtti. Metin, "Ar-Ge ve inovasyon neticesinde maliyetler azalıyor. Yeni ürün ve hizmetler geliştiriliyor. Çeşitlilik sağlanıyor. Ürün ve hizmet kalitesi artıyor. Dünyada öne çıkan markalara baktığımızda Ar-Ge ve inovasyonun ne derece önemli rol oynadığını daha net görüyoruz" dedi. Düne kadar dünyanın en değerli markasının bir gıda firması olduğunun altını çizen Metin, daha sonra gelişen inovasyon dünyasında dünyanın en değerli markalarının teknoloji firmaları olduğunu ve buna bağlı gerçekleştirilen inovasyonların öne geçtiğini söyledi. 2017'de 11 ayda yakalanan rakamın geçen sene 12 ayda yakalandığını vurgulayan Metin, "Önümüzdeki 1 ay süresince inşallah Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ihracat rekorunu kırmış olacağız" diye konuştu.

Hisseli Harikalar (Washbox, Lullababy): HisseliHarikalar Hashtag'i ile tweet attıklarında belirlenmiş olan 26 şarkıdan birini çalarak işlemine devam eden washbox tasarımı ile fuara katılan aquabooth projesini geliştirip Youtube'a entegre ederek daha fazla müziğe erişme olanağı sunmayı planlıyor.

Lullaby Baby: Oyuncak ayının içine yerleştirdikleri ekipman ve Bluetooth kullanarak annenin sesini bebeğine ulaştırmayı amaçlayan proje ile annelerin bebeklerine uzaktan da ninni söyleyebilmeleri amaçlanıyor.

Albarakagaraj: Yeni fikirlerle gelene 50.000 TL hibe veren Albaraka, mentorlük desteği de sağlıyor. Diğerlerinden farklı olarak genel merkezlerindeki bir katı, kabul edilen projelerin geliştirilebilmesi için ofis olarak kullanıma açıyor. Şimdiye kadar 9 ekibin projesine onay veren Albaraka üretilen ürünün ilk müşterilerinden olacağını taahhüt ederek, girişimcilere güven sağlıyor.

İSTANBUL'A HİKAYEMATİK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) okumayı teşvik etmek ve toplu ulaşımda bekleme süresinin verimli geçirilmesi amacıyla Hikâyematik Projesi'ni tasarladı. İlk olarak metro istasyonlarına yerleştirilecek olan Hikayematik'in 1 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Hikayematik içerisinde içinde bulunulan bölgeyi tanıtan içerikler ve Kültür A.Ş. tarafından önerilen kitaplardan bölümler bulunacak.(Okan Çağlar Kaya-Bekir Usta/Sabah)