Hakkında uzun zamandır kötü haber duymadığımız Toshiba için 2015 yılı adeta bir kâbus oldu. Firma, önce muhasebe skandalıyla şimdi ise işten çıkarmalarla gündemde. Firmada yaşanan bu olaylar, hisse senetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorun 2016 yılına da yansıyacak.

Firma geçtiğimiz aylarda muhasebe departmanında yaşanan usulsüzlüklerle gündeme gelmişti. Tam onun yaraları sarılıyorken şimdi ise bir başka skandal gündemde. Firma yaklaşık 6800 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. Toplamda 200.000’e yakın çalışanı bulunan teknoloji devinin bu hamlesi firma prestiji açısından sarsıcı nitelikte olacak. İşten çıkarmalar kişisel bilgisayar ve televizyon bölümlerinden yapılacak. Çalışanların işine son verildikten sonra firmanın üretim tesislerinden bir tanesi de kapatılacak. Tüm bu skandallar sonrasında firmanın yaklaşık 4.5 milyar dolar zarar etmesi bekleniyor.

Bahsedilen 4.5 milyar dolarlık zarar firmanın sonunu getirmeyecek kadar küçük ancak 6800 işçi çıkarılması firmanın üretim kapasitesini azaltacak. Ürün bazında tüketici elektroniği departmanındaki işgücünün %30 azalması bekleniyor. Firmanın bu yenilik planlarından sonra kişisel bilgisayar üretimine tek başına devam etmemesi bekleniyor. Potansiyel iş ortakları arasında Fujitsu, Vaio ve Sharp isimleri geçiyor.