Dünya genelinde bu yıl sonunda internet kullanıcı sayısının 3 milyar 502 milyona ulaşması bekleniyor. Bu rakam internet kullanıcı sayısının son 1 yılda yüzde 9.3 arttığı anlamına geliyor.  2005 yılında toplam internet kullanıcı sayısının yalnızca 1 milyar olduğu düşünüldüğünde son 11 yılda bir ‘devrim’ yaşandığı söylenebilir. Ancak Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi milyarder teknoloji öncüleri bardağın doludan çok boş kısmına bakıyor.

4.425 UYDU 

3.5 milyar internet kullanıcısı olması aynı anda dünyanın aşağı yukarı yarısının hala internete erişemediğini ortaya koyuyor. Dünyanın kalan yarısını da ‘bağlantılı’ hale getirmek için birçok yeni proje üretiliyor. Mucit Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay firması SpaceX hafta içi hırslı bir hedefle gündeme geldi. SpaceX’in ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) yaptığı başvuruya göre firma dünya yörüngesine tam 4.425 uydu göndermeyi planlıyor.

180 KAT HIZLI İNTERNET 

Yani Elon Musk dünya etrafında var olan uyduların 3 katı kadar yeni uydu fırlatmayı hedefliyor. Ufak bir araba boyutundaki uydular 1150 ila 1275 kilometre arasında bir yüksekliğe oturacak. Uyduların her biri 2.120 kilometre genişliğindeki bir alana 1 Gbps hızında internet sağlayacak. Bu hız 5.6 mbps’lik şu anki dünya internet ortalama hızının yaklaşık 180 katı. Elon Musk daha önce konsept olarak bahsettiği projenin maliyetinin 10 milyar dolar civarında olacağını açıklamıştı. 

Dünya liderlerine çağrı 

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg cuma günü Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde dünya liderlerine daha ‘bağlantılı bir dünya’ için yatırımları artırma çağrısında bulundu. İnternete bağlanan kişi sayısı arttıkça yoksulluktan kurtulmanın kolaylaştığına dikkat çekti. 

20 Gbps hıza çıktı 

Facebook ilk olarak 2014’te duyurduğu güneş enerjili drone ile tüm dünyaya  internet sağlama projesinde önemli bir aşama kaydetti. Perşembe yapılan açıklamaya göre firmanın mühendisleri drone yardımıyla arasında 13 km mesafe olan iki anten arası 20 Gbps hızla veri aktarmayı başardı. 

Google’ın balonları korkutuyor

Teknoloji devi Google da tüm dünyaya ‘balonla’ internet vermeye çalışıyor. Project Loon kapsamında firma stratosfere yolladığı balonlarla zorlu bölgelere internet sağlamayı hedefliyor. Google son olarak balonlarıyla 17 milyon kilometrelik test uçuşu gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu testler yoğunlaştıkça Güney Amerika’da UFO gördüğünü iddia edenlerin de sayısında da  büyük bir artış yaşandı. Son olarak Lima’da havada görünen bir alev topu şehirde panik yarattı. Resmi olarak açıklanmasa da uzmanlar büyük ihtimalle Google’ın balonlarından birinin alev aldığını belirtti. (Selim Karahan / AKŞAM)