Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB), Türkiye'nin geçen yıl CERN'e ortak üye olmasının ardından Türk firmalarının 600 milyon euroluk bu pazardan pay alması için yürüttüğü çalışmalar neticesinde 3 firma 4 ihale kazanarak toplam 400 bin euroluk iş aldı.

Kazandığı ilk ihale ile CERN'e adım atan Ankara merkezli Dora Makina, bu ihaleyi takiben bir ihale ve 6 ayrı özel sipariş daha aldı. İstanbul ve Kayseri'den iki firma ise kazandıkları ihalelerde öngörülen prototiplerin üretimini yürütüyor. Bu ihaleler sonucunda Türk firmalarının CERN'deki iş hacmi 400 bin euro oldu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CERN'in yaklaşık 600 milyon dolarlık yıllık mal alımı gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin CERN'e ortak olmasıyla sanayicilere yeni fırsatlar açıldığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye buraya para koyuyor. 40 ülkeden toplanan para buraya yatırılıyor. Bize de bir fırsat açıldı. Diyorlar ki 600 milyon dolarlık pazardan pay alabilirsiniz. Sanayicilere söylüyorum, CERN'e iş yapmak demek, müthiş bir itibar demek. Burada müthiş bir fırsat var" diye konuştu.