3 takım finalde

NASA, 2015’te Mars, Ay gibi uzay ortamında insanların yaşamlarını sürdürebileceği evlerin nasıl olacağıyla ilgili bir yarışma başlatmıştı. Katılımcılardan 3D yazıcı (3 boyutlu) teknolojisini kullanarak tasarımlar yapılmasını ve baskılarını istenmişti. NASA, 4 yıllık süreçte yarışma sonuna kalan 11 takımdan tasarımların tam ölçekli modellerini ve kısa videolarını istedi. Gelen veriler mimari, teknik, inşa edilebilirlik gibi durumlara göre değerlendirildi ve favori 3 takım büyük finalde yarışacak. 

Öğüt’ün ekibi ilk 3’te

Birinci takım, New York merkezli “SEArch+/Apis Cor” oldu. Işığın girebildiği delikler içeren günümüzün modern mimarisine benzer şekilde bir ev modelleyen takımda Türk mimar Nihat Mert Öğüt de yer alıyor. 19 yaşında İtalya’ya mimarlık okumak için giden Öğüt, Milliyet’e “Başarımın diğer Türk gençleri için de örnek olmasını istiyorum. Hayallerinin peşini bırakmasınlar. Ülkemi böyle önemli bir projede temsil ettiğim için çok mutluyum. Ülkemizin de uzay projelerinde önemli yerlere geleceğine inanıyorum” dedi. 

Büyük ödül 800 bin dolar

SEArch+/ApisCor ekibi, büyük finale kalarak 34 bin dolar ödülün sahibi oldu. Ekibin hazırladığı yaşam alanı, doğal ışığın delikli dış yüzeyden ve üst kısmından içeri girebilmesini sağlayacak şekilde dönen bir kule şeklinde tasarlandı. Finale kalan ikinci ekip “Team Zoperhous” adlı Arkansas grubu 33 bin 400 dolar, üçüncü olan Mars Incubator ekibi de 32 bin 600 dolar ödül aldı. NASA’nın 3D Yazdırılmış Yaşam Alanı Yarışması 1-4 Mayıs arasında yapılacak büyük finalle sona erecek. 3 ekip finalde, geliştirdikleri yaşam alanının küçük ölçekli bir modelini yazdıracak ve 800 bin dolarlık ödül için yarışacak.(Ecem Toplar/MİLLİYET)