Mobil Oyun sektöründe başarılı işlere imza atan bir genç girişimci, Mehmet Ecevit... Onun geliştirdiği mobil oyun tüm dünyada popüler oldu. Mobil platformlar AppStore, Google Play, Amazon ve Windows Phone’dan ücretsiz indirilebilen tetris benzeri bulmaca oyunu ‘1010!’u, 25 milyon kişi indirmiş durumda. Son verilere göre de, 66 ülkede en çon indirilen 100 mobil oyun uygulamasından biri oldu.

Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre, en çok oynandığı ülkeler ise ABD, Çin, İngiltere, Rusya ve Tayvan şeklinde sıralanıyor. Amerika’da son 2.5 aydır en sevilen ‘board (masa üzerinde oynanan oyun)’ oyunları listesinde üstlerde yer alıyor. 25 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan 1010!, bir bulmaca oyunu.

Ünlü tetrise benziyor
Oyunda temel amaç ekranda yer alan şekilleri tabloya yerleştirip yok olmalarını sağlamak. İlk bakışta tetris gibi görünse de oyun tamamen farklı bir yapıya sahip. 1010! her yaştan oyuncu tarafından kolayca öğrenilip oynanabiliyor.

Gram Games’in kurucu ve CEO’su Mehmet Ecevit, bugüne kadar iOS ve Android platformlarında çeşitli tarzlarda Robi, RailroadGangs, Gran Tower ve 1010! olmak üzere dört oyun yayınladıklarını söylüyor.

En çok ilgi gören 1010! oyununu ise, 2014 yılında yayınladıklarını belirten Ecevit, “En sevilen oyunumuz oldu. Oyun fikri çalışma arkadaşımız Cem Civelek’ten geldi. İlk 20 günde 2 milyon oyuncuya ulaştık. 10x10 ölçülerindeki alana her turda size sunulan şekilleri uygun alanlara yerleştirerek, satır ya da sütun tamamlayarak puan kazanmaya çalışıyorsunuz. Facebook’a bağlayarak 1010! oynayan arkadaşlarınızla yarışabiliyorsunuz” diyor.

1010!’da oyunculardan biri 45 gün boyunca aynı oyun seansını devam ettirerek rekor kırdı.

İsviçreli fondan yatırım aldı
Mehmet Ecevit’in kurduğu Gram Games, bu noktaya gelene kadar yatırımcılardan da fon sağladı. İsviçreli Hummingbird Ventures’den 2013 ve 2015’de 1 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Türk yatırımcı Kaan Karamancı ve Tunç Yalgın gibi isimlerden de 500 bin dolar gibi yatırımlar çekti. Amerikalı melek yatırımcılardan da 250 bin dolarlık yatırım almayı başardı.

Bütün parasını bu işe yatırdı 
Gram Games, mobil oyunlar üretmek amacıyla Kasım 2012’de üç kişilik bir ekip tarafından kuruldu. Ancak şu anda Ecevit, firmayı tek başına sürdürüyor. Mehmet Ecevit, 7 kişilik bir ekiple oyun geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, şunları anlatıyor: “Son geliştirdiğimiz kart oyunumuz Gran Tower’ın iyi bir oyun mekaniği vardı, fakat istediğimiz ilgiyi görmedi. Sonrasında daha farklı bir oyun projesi arayışına girtik ve dünya çapında bilinen ilk hit oyunumuz 1010! ortaya çıktı.

1010! bizim son şansımızdı. Kasamızda son 25 bin dolarımız vardı ve bunun bilinciyle risk alarak oyuna tüm paramızı yatırdık. Ekibimiz bu psikolojiyle büyük bir özenle çalıştı. 1010!’in ilk gününden itibaren başarısıyla birlikte emeğimizin karşılığını da aldığımızı düşünüyorum.”

Yeni ‘1010! World’ yakında geliyor
Ecevit, her yıl akıllı telefonların da dahil olduğu mobil platformlarda birden çok hit yaratacak oyun geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, “Bunun için sürekli oyun fikirleri üretiyoruz. 1010! bu hedeflerimiz doğrultusunda ortaya çıktı. Yakında yayınlayacağımız ‘1010! World’ de bunlardan biri olacak. Yeni gelecek oyunlarımız da bu yolu izleyecek.

Ayrıca bağımsız yerli oyun geliştiricilerine yönelik ‘2Tons İvmelendirme Programı’mız var. Yayınlanmış oyunu olanlar dahil sürecin herhangi bir noktasında oyunu olan tüm geliştiricilerin başvuru yapabildiği programda, katılımcılardan herhangi bir karşılık ya da sözleşme beklemiyoruz” diye konuşuyor.

Üniversiteyi yarıda bıraktı, oyuna yöneldi
Gram Games’in kurucusu ve CEO’su Mehmet Ecevit, 1983 Mersin doğumlu. İlköğretim ve ortaöğretimini Mersin’de tamamladıktan sonra Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazandı. Ancak okulu ilk yılında bırakarak İstanbul’a geldi. İstanbul’a geldiği gün iş bulup çalışmaya başladığını anlatan Ecevit, evi olmadığı için de dört ay boyunca çalıştığı yerde yatmak zorunda kalmış.

Eğitim hayatı boyunca program yazma konusunda kendini yetiştirmeye çalışan Ecevit, sonrasında ilk şirketi olan Oyun Stüdyosu’nu kurdu. Ekibiyle beraber ‘Sanalika’ adıyla Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk sanal dünyasını geliştirdiklerini söylüyor. Oyun Stüdyosu’ndaki ortaklığından ayrıldıktan sonra ise mobile yönelmek için başka bir şirket kurdu. Mobil oyunlara olan ilgi artınca da başarılı oyunlar üretmek amacıyla Gram Games’i, Kasım 2012 yılında 3 kişilik bir ekiple beraber hayata geçirdi. Diğer iki ortağın ayrılmasıyla şu anda tek başına yoluna devam ediyor.

25 milyon kişi indirdi...
Mehmet Ecevit, 1010!’ oyununun 25 milyon kişi tarafından indirildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“- Günlük oyuncu sayımız 3.5 milyondan fazla.
- 66 ülkede en çok indirilen 100 uygulamadan biri oldu.
- 117 ülkede en çok indirilen 100 oyundan biri.
- 72 ülkede en çok indirilen 1 numaralı board oyunu oldu.
- En çok oynandığı 5 ülke: ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Tayvan
- Oyunda toplam eritilen küp sayısı: 852.037.380.057
- 1 günde eritilen küp sayısı: 4.733.541.201
- Ortalama skor: 988
- Maksimum skor: 1.572.874