Turkcell ve Huawei, 5G teknolojileri geliştirme çalışmalarını derinleştirmek, yerli üretim ve Türkiye'de ortak Ar-Ge çalışmalarını yoğunlaştırmak hedefiyle iş birliğini geliştirme kararı aldı.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, yaklaşık iki sene önce Çin'de imzaladıkları protokol ile yerli üretim, 4.5G ve 5G teknolojilerini geliştirmek amacıyla birlikte çalışmaya başlayan iki şirket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'de gerçekleştirdiği resmi temaslar sırasında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katılımıyla anlaşma imzaladı.

Anlaşma çerçevesinde aralarındaki iş birliğinin kapsamını genişletme yolunda önemli adım atan şirketler, gelecek süreçte hem yerli teknoloji üretimi alanındaki çalışmalarını derinleştirecek hem de Türkiye'deki ortak Ar-Ge çalışmalarına hız verecek.

İki şirket arasındaki iş birliği, akıllı şehir çözümlerinin yerli üretim ve yazılımlarla hayata geçirilmesi amacıyla ortak ekiplerin kurulmasını da hedefliyor.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ile Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Tian Feng tarafından imzalanan anlaşma, iki şirketin Çin yuanı cinsinden ticaret yapmasına yönelik çalışmalara başlanılmasını da öngörüyor.

Türkiye'de yerli teknoloji geliştirilmesi amacıyla ortak ekipler kurulmasını kararlaştıran iki şirket, nesnelerin interneti ile ilgili standardizasyon çalışmalarını da artık birlikte yürütecek.

"Yerli teknoloji geliştirilmesi adına önemli bir adım"

İmza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, kurulmakta olan Yeni İpek Yolu'nun Türkiye'nin 31 trilyon dolarlık pazara erişmesi için çok önemli olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm çabamız Türkiye'nin her alanda yerli teknolojiler geliştiren bir ülke olması için. Yazılım sektörü de bu anlamda çok kritik öneme sahip. Yeni İpek Yolu ile 31 trilyon dolarlık bir pazara erişeceğiz ancak yeni dünyada yerli ve milli yazılımlarınız olmadan teknoloji geliştirmenin zor olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle Turkcell ve Huawei arasında imzalanan anlaşmanın Türkiye'de yerli teknoloji geliştirilmesi adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum."

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ise Türkiye'nin her alanda kendi teknolojilerini geliştiren ve üreten ülke konumuna gelmesi amacıyla uzun soluklu iş birlikleri yaptıklarını belirterek, 4.5G ve 5G'de yerli teknoloji geliştirmenin ülkenin sadece teknolojide değil ekonomide de yeni bir sıçrama yapması adına önemli bir fırsat olduğunu bildirdi.

Akça, "Huawei ile yaptığımız, imza attığımız anlaşma ile yerli üretim, yazılım geliştirme, yenilikçi çözümler, standardizasyon, iki şirketin Çin yuanı cinsinden ticaret yapması ve Türkiye'de ortak Ar-Ge faaliyetleri konusundaki çalışmalarımızın kapsamını genişletiyoruz. Ayrıca akıllı şehir çözümlerinde yapacağımız ortak çalışmalarla da, büyüyen şehirlerimiz için hayatı kolaylaştıracak yerli uygulamalar geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.


"Türkiye'deki yatırımlarımızı artıracağız"

Huawei Kıdemli Başkan Yardımcısı Tian Feng de şirket olarak Türkiye'yi Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan önemli bir merkez olarak gördüklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve yetenekli, genç ve dinamik insan kaynağına olan güvenimiz nedeniyle, dünyadaki ikinci büyük yazılım ve araştırma-geliştirme merkezimizi Türkiye'de kurduk. Bu ülkedeki yatırımlarımızı artıracağız. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezimizin, ülkenin coğrafi avantajının da etkisiyle Türkiye'de bilişim sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Turkcell ile imzaladığımız mutabakat zaptı daha da derinleşen bir iş birliğine işaret ediyor. Türkiye bilişim sektörü ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkıda bulunacak 5G ve akıllı şehir çalışmaları da dahil olmak üzere en yeni teknolojiyi, en son Ar-Ge çıktılarını Türkiye'ye uygulamaya hazırız."