Turkcell, Borsa İstanbul'un (BİST) piyasa değeri açısından en büyük beş şirketinden biri. Şirketle ilgili en son ve şirketin geleceği için en önemli konu, 27 Eylül'e kadar ortaklık yapısı konusunda atılması gereken somut adım. Londra'daki uluslararası tahkim mahkemesinin nihai kararına göre, Çukurova Grubu, 27 Eylül tarihine kadar ya elindeki yüzde 13,76'lık Turkcell hisselerini 2,8 milyar dolara Rus Alfa Grubu'na satma ya da Rus Alfa Grubu'nun elindeki yüzde 13,22 hisseyi 2,7 milyar dolara alma yönünde karar verecek. Ardından da 14 gün içinde bu işlemi gerçekleştirecek.

Ancak uluslararası tahkimin bu kararında belirttiği toplamda 20,4 milyar dolarlık (2,95 dolar/TL kurundan hisse başına 27,3 TL) şirket değeri, Turkcell'in 7,4 milyar dolarlık (hisse başı fiyat 9,98 TL) piyasa değerinin neredeyse 2,7 katı kadar. Bu kadar yüksek bir değerleme, söz konusu işlemin en zorlu yönü olarak görülüyor. 20,4 milyar dolarlık değer, 2015 yılında Rus Alfa Grubu'nun Çukurova Grubu'na hisseleri almak için yaptığı 2,8 milyar dolarlık tekliften kaynaklanıyor.

ÇOK BELİRSİZLİK VAR

Bunun yanında Çukurova Grubu, Alfa Grubu'na rehinli dolaylı Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014'te Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalamış ve Alfa Grubu'na 1,6 milyar dolarlık borcunu bu krediyle ödemişti. Artık bu hisseler üzerinde Ziraat Bankası'nın rehini var. Sonuçta Çukurova Grubu'nun Alfa Grubu'nun hisselerini yeni bir kredi kaynağı bulmadan almasına borsa uzmanları zor gözüyle bakıyor.

Üçüncü bir konu ise eğer Çukurova Grubu söz konusu hisseleri alamazsa, elindeki hisseleri Alfa Grubu'na satmak durumunda. Böyle bir durumda da stratejik olarak önemli görülen telekom sektöründe en büyük oyuncunun yabancı sermayenin eline geçmesi, kamu tarafından istenmeyebilir. Yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), söz konusu hisse devrine izin vermeyebilir.

Alfa Grubu, BTK'nın onay vermesi durumunda ise yönetim hisselerini ele geçirmiş olacak. Bu durumda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Alfa Grubu'na çağrı yapma zorunluluğu getirebilir. Böyle bir tabloda da Alfa Grubu, piyasa fiyatının yaklaşık 2,7 katı bir fiyattan diğer ortaklara çağrı yapmak durumunda kalabilir.

DEĞER BİLMECESİ

Sonuçta önümüzde çok bilinmeyenli bir denklem var. Bu denklemle ilgili olarak bu ay içinde önemli gelişmelerin olacağını, konunun netleşmeye başladığını göreceğiz. Peki ihtimalleri şirket analistleri nasıl değerlendiriyor?

Normal şartlarda olası bir satışın gerçekleştiği yönünde haber gelmesi durumunda hisse fiyatının da satışın gerçekleşeceği fiyata yakınlaşması beklenir. Ancak piyasa fiyatının neredeyse üç katı üzerinde 20,4 milyar dolar değer konan Turkcell'de böyle bir hareketlenme olmadı. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, çok uzun süredir devam eden belirsizlik sürecine ek olarak son karar öncesinde taraflardan gelen hamlelerin birçoğunun dava sürecine ve kararı etkilemeye yönelik stratejiler olarak değerlendirildiğini söylüyor. Gürcan, "Mahkeme kararına karşın hisse fiyatlarında anlamlı bir hareketlenme görülmedi. Çünkü piyasa belirsizliğin ve hukuki sürecin devam edeceğine yönelik beklenti içinde" diyor.

Şirket tarafından sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin net bir bilgi henüz verilmedi. Ancak uzun yıllardır devam eden belirsizlik dönemi boyunca yaşananlar ve son gelişmenin ardından piyasadaki fiyatlamalarda çok önemli bir değişiklik görülmemesi nedeniyle hukuki sürecin ve/veya belirsizliğin karşılıklı hamlelerle bir süre daha devam etmesi beklenebilir.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Uluslararası tahkimin verdiği karara göre Turkcell'in değerinin 20,4 milyar dolara denk geldiğini söyleyen Ata Yatırım analisti Ender Kaynar, "Turkcell'in piyasadaki değeri 7,4 milyar dolar. Uluslararası hukuk konularında Çukurova Grubu oldukça tecrübeli ve son anlarda beklenmedik hamleler yapabiliyor. Bu yüzden ay sonunda süre bittiğinde herhangi bir şey olmayıp süreç tekrar uzayabilir" diyor.

Diğer taraftan hisselerin satılması ya da satın alınması ihtimali gündeme gelirse, hisse fiyatının geçerli olan satış fiyatına yakınsaması gündeme gelecektir. Ancak Erol Gürcan, satın alma ya da satma yönünde bir adım atılması durumunda hem Turkcell'in faaliyet gösterdiği telekom sektöründeki oligopol yapıya hem de şirketin/sektörün Türkiye açısından stratejik önemine dikkat çekiyor ve "Başta Rekabet Kurulu ve BTK olmak üzere ilgili düzenleyici otoritelerin olası satma/satın alma işlemine onay verip vermeyeceği de bir diğer soru işareti olacak" diyor.

ZİRAAT BANKASI'NIN KONUMU

Çukurova'nın Alfa'daki hisseleri satın almaya karar vermesi durumunda ortaklık yapısı ve kontrol açısından herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydeden Ender Kaynar, sadece bu satış için Ziraat Bankası ile anlaşıp izin alınması gerektiğini aktarıyor. Alfa'nın Çukurova hisselerini alması durumunda ise Ziraat Bankası'na borcun ödenip hisselerin rehin durumunun ortadan kaldırılması gerekiyor.

"AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER SINIRLI"

Gizmen Nalbantlı Işık FX Başanalisti

"Turkcell için 10,80 TL hedef fiyat ile 'Endekse Paralel Getiri' önerimizi koruyoruz. Hissedarlık yapısındaki belirsizliğin ortadan kalkması hisse üzerinde olumlu etki yapabilir. Turkcell son üç ayda gelişmekte olan ülke telekom şirketlerinin yüzde 12 altında performans gösterdi. Ayrıca Turkcell'in hisse geri alımına başlaması aşağı yönlü riskleri sınırlıyor."

TVF'NİN İLK YATIRIMI TURKCELL OLABİLİR

Sermaye piyasalarında araç çeşitliliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu (TVF) uygulaması oluşturuldu. TVF'nin ilk yatırımı iddialara göre Turkcell olabilir. Çünkü kamu otoritesi, stratejik öneme sahip telekom sektöründe en büyük oyuncu Turkcell'in yönetiminin Rus Alfa Grubu'na geçmesine çok sıcak bakmıyor. Bu durumda TVF üzerinden Alfa Grubu'nun hisseleri devralınabilir. (TALİP YILMAZ/EKONOMİST DERGİSİ)