Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.(TCELL) 2016 yılına ilişkin finansal raporlarını açıkladı. KAP'a yapılan açıklamaya göre, şirket 2016 yılında 1,511,736,000 TL kâr elde etti. Turkcell geçen yılın aynı döneminde 2,069,893,000 TL kâr açıklamıştı.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu finansal sonuçlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

4.5G yatırımı son 10 yılın en yüksek büyümesini getirdi…
Üstün bir performans göstererek hedeflerimize ulaştığımız bir yılı daha geride bıraktık. 2016’da Turkcell Grubu olarak toplam 3,5 milyar TL yatırım yaptık. Ülkemize ve ekonomimize güvenerek yaptığımız bu yatırımların geri dönüşü faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda kendisini somut olarak gösterdi. Yılın son çeyreğinde Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye olarak hem gelir hem de FAVÖK’te, 2007’den bu yana en yüksek büyüme oranına ulaştık.

2016 yılının en önemli gelişmelerinden biri olan 4.5G yatırımlarımızla Türkiye’nin 81 ilinde yaklaşık %82,5 nüfus kapsamasına ulaşırken Aralık ayı itibarıyla 4.5G kullanıcılarının aylık ortalama data tüketimi 5GB seviyesine ulaştı. 2007’den bu yana mobil tarafta müşteri bağlılığımız en yüksek seviyelerine ulaştı ve son çeyrekte 2013’ten bu yana en yüksek seviye olan 291 bin net abone kazanımı gerçekleşti. Sabit tarafta ise çeyreksel bazda 147 bin abone ile tüm zamanların en yüksek kazanımını elde ederken fiber abonede 1 milyonu aştık. Dijital servislerimize yoğun ilgi bu çeyrekte de artarak devam etti. TV abonelerimizin sayısı 1 milyonu aşarken BiP, Turkcell TV+, Lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayımız son bir yılda 21,4 milyondan 44,2 milyona yükseldi. 2016 yılında dijital servislerimizi diğer operatör müşterilerine de açarak bu konudaki vizyonumuzu bir kez daha ortaya koyduk. Mart ayında faaliyetlerine başlayan tüketici finansman şirketimiz, Financell 2016 yıl sonu itibarıyla 1 milyon 850 bin müşteriye 2,9 milyar TL kredi sağladı.

Operasyonlarımızdaki gelişmelerin yanısıra bilanço ve risklerimizi de aktif bir şekilde yönettik. Yabancı para pozisyonumuzu 2015 yıl sonundaki 2 milyar ABD Doları seviyesinden 2016 yıl sonu itibarıyla 125 milyon ABD Dolarına1 düşürerek kur riskini de kontrol altında tutmayı başardık.

Tüm bu gelişmelerin etkisi finansal sonuçlarımızda kendisini gösterdi. Turkcell Grubu son çeyrekte, %21,3 büyüme ile 4 milyar TL ciro, %29,6 artışla 1,4 milyar TL FAVÖK’e2 ulaşarak %33,9 FAVÖK marjı kaydetti. 2016 yılında ise Grup bazında gelir büyümesi %11,9 ile 14 milyar TL’yi aşarken, FAVÖK %11,6 büyüyerek 4,6 milyar TL ve FAVÖK marjı %32,3 olarak gerçekleşti. Böylece kamuoyuyla paylaştığımız 2016 yılı beklentilerimizi gerçekleştirmiş olduk. 2016 yılında UFRS’ye göre net karımız 1,5 milyar TL olarak gerçekleşirken proforma net karımız3 %7,4 artarak 2,5 milyar TL oldu.

Geçtiğimiz dönemde, Şirketimizin hâlihazırda %41,45 ile azınlık paya sahip olduğu iştiraki Fintur için hisselerimizin satışı dahil olmak üzere, tüm alternatifleri değerlendirdiğimizi belirtmiştik. Bu strateji ve UFRS kuralları paralelinde, Fintur’u satış amaçlı elde tutulan duran varlıklar altında takip etmeye başladık.

Data ve dijital servislerin tüketimi artıyor…
2016 yılının son çeyreğinde artan data kullanıcısı, kişi başı 2,8 GB’ye ulaşan aylık data kullanımı, %64 seviyesine ulaşan akıllı telefon penetrasyonu ve güçlü talep neticesinde data gelirlerimiz yıllık bazda %74, dijital servis gelirlerimiz ise %200 büyüdü. 4.5G abone sayımız4 ise 23 milyona ulaştı.

Son çeyrekte faturalı, fiber ve dijital servislerde müşteri kazanımımız devam etti. Faturalı müşteri sayımız geçen yıla göre 797 bin arttı ve müşteri bazımızın %52,5’ine ulaştı. Fiber müşteri sayımız yıllık bazda 144 bin artışla 1 milyonu aşarken, toplam sabit müşteri sayımız 342 bin artış ile 1,9 milyona ulaştı.

Yakınsama stratejimiz kapsamında mobil tarafta ses, data ve dijital servislerimizden her üçünü kullanan müşteri oranımız5 geçen yıla göre 25 puan artarak %42’ye ulaşırken, sabit tarafta TV’li servis kullanan müşteri oranımız6 10 puanlık artışla %36 oldu.

Değer odaklı yaklaşımımız, artan paket penetrasyonu, faturalı abone bazı, artan data kullanımı ve üçlü hizmet alan müşterilerimiz sayesinde mobil ARPU son çeyrekte %18 ile rekor seviyede artarak 30,9 TL7 olurken, sabit bireysel ARPU dördüncü çeyrekte 51,1 TL olarak gerçekleşti.

Sektörde ilkler…
2016 yılında, “Fintech” olarak ifade edilen finansman ile teknolojinin buluştuğu alanlarda Financell markası ile hizmet vermeye başlayan tüketici finansman şirketimiz kısa bir süre içerisinde büyük ilerleme kaydetti. Gerçekleştirdiği bono ihracına beklentinin çok üzerinde talep alan Financell, sermaye piyasası araçlarını kullanarak fon yaratmayı önümüzdeki dönemde de sürdürme beklentisiyle Grup’un verimli bilanço odağına da katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı için gerekli başvurular Ocak 2017’de gerçekleştirildi. Müşterilere ödeme çözümleri sunan ve Paycell markasıyla hizmet veren Turkcell Ödeme Hizmetleri A.Ş, Ağustos 2016’da, BDDK’dan izin alan ilk lisanslı operatör markası oldu.

Sektörde dataya olan güçlü talebin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle Turkcell, dünyada ve Türkiye’de bir ilke daha imza atarak Kuzey Kıbrıs Turkcell’ın dijital markası olan lifecell ile yalnızca data üzerine kurulu haberleşmeyi hayata geçirdi. Ses, mesajlaşma gibi tüm iletişim ihtiyaçlarının data paketi üzerinden gerçekleştirildiği lifecell’de aramalar BiP üzerinden sağlanırken Lifebox, fizy, Turkcell TV+ gibi dijital servisler de müşterilerin hayatını zenginleştiriyor.

Teknolojide liderliğin bize verdiği sorumluluk bilinciyle son 1,5 yılda yaptığımız ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile dünyada 5G teknolojilerinin geliştirilmesi sürecinde öncü rol oynadık, Ericsson işbirliği ile 15 GHz bandında Türkiye’nin ilk 5G testini yaparak saniyede 24,7 Gbit hıza ulaşmayı başardık. Turkcell olarak amacımız 5G’yi dünyada ilk kullanan operatörlerden birisi olmak ve aynı zamanda 5G’de yerli teknolojiyi geliştirebilmek, ülke olarak teknolojiyi tüketen değil, üreten ülke konumuna gelmemizi sağlamaktır.

Geçtiğimiz sene içerisinde Türkiye’nin dijital veri yönetimi ihtiyacını karşılamak adına Gebze’de en üst standartlarda 33 bin m2’lik kapalı alana sahip Türkiye’nin en büyük veri merkezini ülkemize kazandırdık. Ayrıca Türkiye’nin fiber seferberliği kapsamında, kaynakların verimli kullanılması ve adil rekabet ortamının sağlanması için ortak altyapı kurulması yönünde önemli adımlar atarak sektördeki oyuncularla görüşmelere başladık.

2017’de de büyümeye devam edeceğiz
2016 yılında her türlü makroekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen hem operasyonel hem finansal açıdan yılsonu hedeflerimize rekorlara imza atarak ulaştık. Hayatımıza giren 4.5G teknolojisini en hızlı ve kesintisiz şekilde müşterilerimize ulaştırdık. Önümüzdeki dönemde de müşterilerimizi iletişimin en gelişmiş haliyle buluşturmayı ve dijital servislerle hayatlarını zenginleştirmeyi ve kolaylaştırmayı hedefliyoruz.