Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun ilk olarak 16 Şubat'ta açıkladığı yerli arama motoru Yaani hizmete girmek için gün sayıyor. Ahmet Can'ın konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Turkcell’in Mobil Dünya Kongresi’nde son anda tanıtmaktan vazgeçtiği yerli arama motoru ‘Yaani’nin detayları ortaya çıkıyor. 60 Turkcell mühendisiyle geliştirilen Yaani, konum bazlı altyapısıyla çalışıyor. Böylece; kullanıcıya aradığı şey neyse en yakınındakini bulduruyor.

16 Şubat’ta Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklamak için sahneye çıktığında şunları söyledi: “Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasını istiyoruz. Bu kapsamda yerli arama motoru üzerine çalışıyoruz. Bunun detaylarını önümüzdeki günlerde Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) açıklayacağız.” Terzioğlu’nun bu sözleri üzerine gözler geçtiğimiz hafta İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen MWC’ye çevrildi. Bu yıl yenilik açısından beklentileri çok fazla karşılayamayan kongrede, Turkcell’in yerli arama motorunu açıklayacak olması heyecan yaratmıştı. Lansmana bir gün kala toplantı iptal edilse de Turkcell’in üzerinde harıl harıl çalıştığı yerli arama motorunun detayları ortaya çıkmaya başladı. Şirkete yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Turkcell’in arama motorunun ismi daha önce de paylaşıldığı gibi ‘Yaani’ olacak ve şu anda kapalı olarak test edilmeye başlandı. Mobil cihazlar ağırlıklı olmak üzere odaklanılan Turkcell’in yerli arama motorunun, mobil konum bazlı olarak çalışması ise öne çıkan özelliği olarak ifade ediliyor.

60 MÜHENDİS ÇALIŞIYOR

Peki Yaani’nin Google veya Yandex gibi dünya devlerinden ne farkı olacak? Yaani’de en çok vurgulanan konuların başında yerli kaynaklar geliyor. Bunun için Turkcell, Yaani’yi Türkçe olarak, Türk mühendislerle geliştiriyor ve arama motoruyla toplanacak veriyi de Türkiye’de saklamak istiyor. Paylaşılan bilgilere göre 60 Turkcell mühendisi yerli arama motorunu geliştirmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Hatta şu anda Yaani, ‘kapalı beta’ olarak test sürecinde. Toplanacak veriler ise geçtiğimiz yıl haziran ayında açılan ve 3 yıl sonunda 275 milyon lira toplam yatırım yapılacak Gebze Veri Merkezi’nde saklanacak.

YAKIN ALAN ARAMASI YAPACAK

Yaani’nin rakiplerinden diğer bir farkı ise mobil konum ağırlıklı olarak çalışacak olması. Arama motorları genellikle ellerindeki veriyle tahminleme (probabilistic) yöntemi ve GPS bilgilerine göre arama sonuçlarını buluyor. Turkcell ise GPS ve tahminleme yöntemine ek olarak mobil konum bilgisini de arama sonuçlarına ekleyecek. Böylelikle, daha net konum hesaplaması yapabilecek. Bu da özellikle yakın alan aramaları veya bina içi konum servislerinin arama motoruna entegrasyonu sağlanmasında büyük avantaj sağlayacak.

KEBAP DE KEBAPÇIYI BULSUN!

ŞU anda kullanılan arama motorlarına ‘kebap’ yazıldığında kebap hakkındaki genel bilgiler, markalar ve bulunulan şehirdeki en popüler mekanlar arama sonuçlarına yansıtılıyor. Ancak Yaani’de kullanılacak mobil konum bilgisiyle kullanıcıların bulunduğu sokaktaki kebap restoranları arama sonuçlarına getirilecek. Bu da kullanıcıların yerel işletme ve esnaflara olan erişimini arttıracağı için yeni işbirliklerinin oluşmasını sağlayacak.

AKILLI TELEFONLARLA İŞBİRLİĞİ

TURKCELL’in, Yaani ile odaklandığı diğer bir konu ise yerli akıllı telefon markalarıyla yapacağı işbirliği olacak. Şirketin kendi akıllı telefon markası ‘T serisi’ başta olmak üzere diğer yerli cihaz üreticilerinin satışa sunduğu cihazların yüklenmiş (default) arama motoru Yaani gelecek. Bunun en önemli sebebi ise artık internet aramalarının yüzde 60’ından fazlasının artık mobil cihazlardan yapılması.

PAZARDAKİ ŞANSI NE?

TÜRKİYE’deki arama motoru pazarının açık ara lideri ABD’li teknoloji devi Google. Gemius’un IAB Türkiye üyelerini baz alan istatistiklerine göre hazırladığı raporda Google’ın pazar payının yüzde 94.8 civarında olduğu görülüyor. İkinci sırada ise yüzde 4.4 ile Rusya merkezli Yandex bulunuyor. Geriye kalan yüzde 0.8’lik payı ise Bing ve Yahoo paylaşıyor. Arama motorları aynı zamanda dijital reklam pazarından da en büyük payı alıyor. 2015 yılında 1.6 milyar TL’ye ulaşan Türkiye’deki dijital reklam yatırımlarının yüzde 53’üne denk gelen 892 milyon TL’si arama motorlarında harcandı. Turkcell’in hedefi de buradan pay almak.