Suudi Arabistan TUSAŞ’ın ürettiği yerli İHA ANKA’dan 6 tane satın almak için düğmeye bastı. Böylece Türkiye ilk defa yurt dışına İHA satmış olacak.

Türk savunma sanayinin yerlileştirme hamlesi meyvelerini veriyor. Pakistan’ın 1.5 milyar dolarlık 30 adet T-129 Atak taarruz helikopteri alımı tamamlanmak üzereyken Uluslararası Dubai Airshow Havacılık Fuarı’nda görücüye çıkan yerli İHA ANKA için Suudi Arabistan ile Türkiye’nin görüşmeler yapıldığı bildirildi. Suudi Arabistan, Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin (TUSAŞ) ürettiği 6 adet insansız hava aracı (ANKA) ve iki yer hizmeti istasyonu almak istiyor.

Ünlü savunma yayını Defence News’in haberine göre ANKA alımına yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyor. TUSAŞ kurumsal pazarlama ve iletişim departmanı müdürü Görkem Bilgi görüşmeleri ‘Suudilerin keşif meseleleri ile ilgili bazı şartları vardı ve hâlâ anlaşmanın bu kısmını müzakere ediyoruz’ dedi. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın teknoloji transferi olasılığı üzerinde de görüşüyor. Euronews’in iddiasına göre ise son dönemlerde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Suudiler ANKA satışı için indirim talep etti. Türk Hava Kuvvetleri’nde şu anda dört adet ANKA bulunuyor. Uydu haberleşmesiyle binlerce kilometre öteden uçurulabilen silahlı ANKA-S’ten 2017’de 6, 2018’de ise 4 tane olmak üzere toplamda 10 adet TSK’ya teslim edilecek.

BAE’ye bomba sattık

İHA cephesinde bunlar olurken bir başka gelişme ise bomba ihracatında yaşandı. Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de Makine ve Kimya Endüstrisi ile Dubai International Airshow 2017 fuarında MK-82 ve MK-84 bombaları alınması yönünde bir anlaşma imzalandığı ifade edildi.

BAE Savunma Bakanlığı’nın Savunma İmalatı ve Yetenekleri Geliştirme Bölüm Başkanı General İshak El Beluşi konuya ilişkin basın açıklamasında anlaşmanın mali değerini 20.2 milyon dolar olarak duyurdu.

Sırada Karayel var

TSK tarafından hizmet alımı yoluyla Vestel’den kiralanarak operasyonel göreve çıkan ve geçtiğimiz yıl silahlandırılan Karayel İHA da Dubai’de Suudi Arabistan firması ile işbirliğine gitti. VESTEL Savunma, İHA ailesinin yeni üyesi Silahlı İnsansız Hava Aracı KARAYEL-SU sistemini sergilediği Dubai Airshow’da Suudi Arabistan firması Advanced Electronics Company (AEC) ile mutabakat anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre Karayel İHA’nın elektronik parçalarının imalatı ve onarımı Suudi Arabistan’da yerleşik AEC’de gerçekleştirilebilecek. Böylece Türk savunma sanayi etki alanını genişletmiş olacak. Mühimmat taşıma kapasitesi 120 kg’a çıkan Karayel-SU SİHA Kanat altında Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L ve MAM-C füzeleri ile uçuyor.