Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, 2019'da artış gösteren mobil reklamcılık Truva atları ve takip yazılımları, akıllı telefon kullanıcılarının kişisel verilerini tehdit etti.
Geçen yıl Türkiye'de toplam 48 bin 826 kullanıcı, mobil telefonları üzerinden saldırıya uğradı. Mobil reklamcılık Truva atlarının hedef aldığı kullanıcı sayısı 2018'e kıyasla 3 kat artarak tüm tehditlerin yüzde 63'ünü oluşturdu.

  • Taciz yazılımları da 2018'e göre 2 kat arttı. Bu gelişmeler yıllık yayımlanan "Mobil Zararlı Yazılımların Gelişimi" raporunun en çok öne çıkan bulguları arasında dikkati çekti.

Reklam yazılımları kişisel bilgileri toplayarak kullanıcılara hedefli ilanlar gösteriyor. Bu tür saldırılarda kurbanların hassas verileri, kendi bilgileri veya onayları olmadan başka sunuculara iletilebiliyor. Geçen yıl Türkiye'de 30 bin 946 mobil kullanıcı, reklam yazılımlarının hedefi oldu.

Casus yazılımların saldırısına uğrayan sayısı 1.221 oldu
Geçen yıl casus yazılım türleri tarafından saldırıya uğrayan kullanıcı sayısı 1.221'e ulaştı. Bu sayı, reklam yazılımlara kıyasla düşük görünse de casus yazılımları ve taciz yazılımlarının kurbanı daha doğrudan hedef alan ve daha çok efor gerektiren bir yapıda. Bu tür saldırıların belirli bir kişi tarafından takip edilmesi ve yürütülmesi gerekiyor.

"Konuya dikkatle yaklaşmak çok önemli"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev, "Kurbanları takip edip özel bilgilerini çalmayı hedefleyen taciz yazılımları, 2019'da çok daha sık görülür hale geldi. Daha da önemlisi bu saldırıların teknik düzeyi diğer saldırı türlerinin gerisinde değil. Buradan hareketle dijital gizliliğin herkesin temel bir hakkı olduğunu yeniden dile getirmek istiyoruz. Kişisel verileri güvende tutmanın her zaman bir yolu var. Ancak bunun için bu konuya dikkatle yaklaşmak çok önemli." ifadelerini kullandı.