15 Temmuz'da darbe girişimi, hükümeti olası kaos girişimlerine karşı önlemleri artırmaya yöneltti. Bu kapsamda 112 acil hizmetlerinin yetersiz kaldığı tespiti yapılarak, ABD'de de kullanılan "911 acil çağrı sistemi" gibi çok yönlü bir sistem kurulması kararlaştırıldı.
- 241 vatandaşın şehit düştüğü 15 Temmuz gecesi, 112 acil çağrı hizmetlerinin yetersiz kaldığını tespit eden hükümet, yeni bir proje geliştirdi. Avrupa Birliği projeleri kapsamında Türksat'ın hayata geçireceği EMYNOS (ileri jenerasyon acil çağrı sistemi) projesi ile tüm GSM operatörlerinin sisteme entegre edileceği çok yönlü bir acil çağrı sistemi kurulacak.

SİSTEM YER TESPİTİ YAPACAK
- Ülkedeki herhangi bir kaos girişiminde sistem üzerinden vatandaşa bilgi aktarımı yapılacağı gibi vatandaşlar da sisteme rahatlıkla ulaşarak sorunlarını iletebilecek. Mevcut 112 acil çağrı hizmetleri sadece sağlık, yangın gibi acil durumlara çözüm üretmeye odaklanırken, yeni kurulacak sistem ABD'deki 911 hizmeti gibi vatandaşın her sorununa çözüm üretmeye odaklanacak.
- Mevcut acil hizmetler ve 112 hizmetleri, Avrupa vatandaşlarının her gün kullandığı IP (Internet Protokol) tabanlı sistemlerle boy ölçüşemeyecek mevcut telekomünikasyon teknolojilerini kullanırken, EMYNOS projesi uydu teknolojisi tabanlı bir uygulama olacak. Sistemle acil çağrı merkezindeki operatörle görüntülü konuşma yapılabilecek, GPS üzerinden de arayan kişinin anında yer tespiti yapılıp doğru acil durum ekibi yönlendirilecek.
- EMYNOS sistemi, 15 Temmuz gibi olası bir darbe girişiminde ya da afet gibi durumlarda da vatandaşı uyaracak ve bilgi verecek.

300 BİN EUROLUK KAYNAK
- Türksat, söz konusu projede yakın zamanda ilgili kuruluşlarla imzayı atarak pilot çalışmasına başlamaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği finansman kurallarına uygun olarak da Türksat'a projenin geliştirilmesi için 300 bin euro kaynak tahsis edildi.