Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu.
 
'2 ÜLKE DE KAZASIN'
 
Acarer, "Gelin cihazlarınızı Türkiye'de üretelim, 2 ülke de kazansın. Çünkü, Türkiye'nin son 10 yıldır ekonomisi sürekli büyüyen bir ülke. Türkiye'ye her yıl 17,5 milyon telefon geliyor. Bu telefonların yüzde 60'ı smart. Türkiye'de bu telefonların üretilmesi ile ilgili üretim başladı. Bu kadar ileri teknolojiye sahip makineniz varsa, niye bunları Türkiye'de üretmiyoruz?" dedi.Datanın bu yüz yılın petrolü olacağına işaret eden BTK Başkanı, "Petrol, boru hatları çok önemliydi, ama fiber hatlar ile ülkeler arasında data taşınması bu yüzyılda petrol taşımaktan daha kıymetli hale gelecek. Bu gün dünyada 7 milyar insan var. 10 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. İnterneti kullanan 3 milyar da makine çıktı. Çok değil tam 7 yıl sonra geniş bandı kullanan kullanıcı sayısı, artması ile biraber data trafiği de artacak. Dünyadaki data trafiği, iki yıl önce 1 milyar terabaytken bu gün 8 milyar terabayt. 2020'de de 40 milyar tebayta çıkacak. Yani 10 yılda şebekelerde dolaşan data trafiği 10 yılda 40 kat artacak." diye konuştu.
 
'AKILLI EVLERE İHTİYAÇ ARTTI'
 
Acarer, evlerde kullanılan mobil internet hızının her geçen gün arttığını belirtti. 4K'nın ticari olarak kulanılmaya başladığını, 16K'nın çalışmaları yapıldığını ifade eden Acarer, akıllı cihazlar çoğaldıkça, akıllı evlere ihtiyacın da arttığını dile getirdi. Eskiden akıllı evler için 20 megabit yetiyorken bugün, Almanya'da 100 megabitten bahsedilmeye başlandığını aktaran Acarer, "Mobilite arttı insanlar günümüzde eğitimden sağlığa eğlenceden ticarete kadar internetten her alanda yararlanıyorlar." ifadesini kullandı.
 
'ARTIŞ YETERSİZ'
 
İstatistikler Türkiye'de çok hızlı bir şekilde geliştiğinden de bahseden Acarer, "Bugün Türkiye'de 17 milyon e-devlet kullanıcısı var. Data trafiğindeki artışı gerçekleştirmek için hızla fiber alt yapıyı genişletmemiz gerikyor.  Ve 5 yıl regülasyondan muhaf tutacağımızı söyledik. Gerçekten 2 yılda fiber alt yapısı artmaya başladı. Türk Telekom'un 175 bin km, diğerlerinin 45 bin km alt yapı yatırımları var. Bu artışın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu artışın hızla geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
 
ACARER ÇAĞRIDA BULUNDU
 
BTK Başkanı Acarer, çalıştaya katılan Japon işadamları ve bürokratlara "Gelin cihazlarınızı Türkiye'de üretelim. 2 ülkede kazansın. Çünkü, Türkiye'nin son 10 yıldır ekonomisi sürekli büyüyen bir ülke. Biz geçen yıl Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkeydik. Türkiye'nin coğrafik konumuna bakın ve Türkiye'nin tarihsel geçmişine baktığınızda Türkiye gerçekten önemli bir ülke. 17 milyon telefondan ve Türkiye'nin konumundan bahsediyorum. Türkiye'de, bir sürü marka var. Ama maalesef, sizin firmalarınız yok. Niye Türkiye'de sizlerin ARGE ve inavasyon merkezleriniz yok? Huwei'nin en büyük ARGE merkezi Türkiye'de ise niye Japonya'nın Türkiye'de ARGE merkezi yok? Türkiye ve Japonya tarih boyunca hep yakın oldular. Bu tür işbirliklerinin, daha geniş uygulama alanı olacağını ifade ediyorum" dedi.