Ayşegül İldeniz, Türkiye’de eğitim almış global alanda kariyer yapmış Türkiye’nin en başarılı yöneticilerinden biri. 1998 yılından beri Silikon Vadisi’nin havasını soluyor. 1998 yılında Intel’in Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi sorumlusu olan ve ardından da Intel’de Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcılığı görevine yükselen, 17 yıllık Intel deneyiminden sonra Silikon Vadisi şirketlerinden Silver Spring Networks’ün 2 yıl Global Operasyon Başkanlığını yaparak şirketi dönüştürüp, satışını gerçekleştiren Ayşegül İldeniz, bir ayağı Silikon Vadisi’nde bir ayağı Türkiye’de yaşıyor.

AVANTAJLAR VAR

Son dönemde TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Dönem Başkanı da olan Ayşegül İldeniz’le yeni dünyanın yeni şirketlerinin stratejilerini, Türk şirketlerinin Silikon Vadisi’ndeki yolculuklarını konuştuk.

TÜSİAD için Silikon Vadisi’nde çalışan İldeniz, Türkiye’den çıkan başarılı olma potansiyeli olan startup şirketleri desteklediklerini ve onlara mentorluk verdiklerini de söyledi. Şirketlere kaynak sağlayacak yapılarla da ilişki içinde olduklarını ve yönlendirmeler yaptıklarını anlatan İldeniz’e, “Türkiye’deki büyük şirketler nasıl dönüşecek. Kurumsallaşma aşamasında bile büyük zorluk çeken şirketler yeni dünyayı okuyabiliyor ve buna ayak uydurabiliyor mu?” diye sordum. İldeniz, “Türk şirketler geç kalmış değil. Bence Türk şirketleri oyunun gerisinde değil. Türk şirketlerinin de avantajları var. 20 yıldır aynı dijital sistemi kurmadıkları için daha hızlı dönüşme olanağına da sahipler. Geç kalma diye bir şey yok ancak çok çalışmak gerekiyor” dedi. 

İldeniz, izlenmesi gereken yol haritasını şöyle özetledi: “Şirketler kendi içlerinde inovasyonu devamlı kılmak için, esnek ve kendi kendine yetebilen organizasyonlara gitmeli; hem yönetici hem de karar alma aşamasındaki elemanlara güç veren ve yenilik önerilerinin onlardan gelmesini sağlayan yapılar kurulmalı. Startuplara yatırım arttırılmalı ve çeşitlendirilmeli; özellikle ana iş kolu çevresinde ezber bozan yenilikleri deneyen farklı şirketlere yatırım yapılmalı; ama şirketler bu küçük şirketleri bünyelerine katmak yerine kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yönetim kurulu üyeliği ve sınırlı ortaklıkla desteklemeli. Şirketler yurtdışında da ortaklıklara gitmeli; fikri mülkiyetleri ‘kazan-kazan’ prensibiyle ellerinden geldiğince paylaşarak çoğaltmalı ve ortaklarla birlikte büyümenin yolları bulunmalı. Bunlara ek olarak, geniş ve farklı iş kollarından Yönetim Kurulu’na katılacak bağımsız yönetim kurulu üyeleri zor soruları ve rekabetçi perspektifleri getirerek şirkete üst yönetim anlamında stratejik dinamizm getirebilir.”

TÜSİAD’ın Gençlikte İş Var projesinde dereceye giren startupların Silikon Vadisi turu yaptıklarını da sözlerine ekleyen İldeniz, “Türkiye’den çıkan başarılı startuplara köprü olacağız. Bazı şirketleri Silikon Vadisi’ne taşıyacağız” dedi. Hedeflerinin Türkiye’deki startupları uluslararası ağlarla buluşturmak olduğunu anlatan İldeniz, aynı zamanda Silikon Vadisi’nde çalışan Türk ve Türk asıllı bilim insanı, yönetici, uzman, profesyonel, araştırmacıların da örgütlendiğini, Türkiye ile köprü kurulması konusunda adımların güçleneceğini söyledi. (Elif Ergu/Hürriyet)