Sosyal medya kuruluşu Twitter, Rus haber kuruluşları RT (eski Russia Today) ve Sputnik’in hesaplarından gelecek her türlü reklamı engelleme kararı aldı.

Şirketin, blog sayfasından yaptığı açıklamada, “Bu adım, Twitter'daki kullanıcı deneyiminin güvenilirliğini korumaya yardım etmeye bağlılığımızın bir parçası” dendi.

Twitter, Ocak ayında ABD istihbarat dairelerinin, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunduğuna dair raporuna da atıf yaptı.

Açıklamada, "Bu yılın başında ABD istihbaratı, RT ve Sputnik'in Rusya hükümeti adına seçime müdahale etme girişiminde bulunduğunu belirtti. Bu, Twitter’da görmek istediğimiz bir şey değil” ifadeleri yer aldı.

Twitter, RT ve Sputnik’in kullanıcı olarak hesaplarına dokunulmayacağının, sadece reklam alamayacaklarının altını çizdi. Şirket, Rus haber ajanslarından 2011’den beri elde edilen 2 milyon dolarlık reklam gelirini de Twitter’ın seçimler ve sivil katılımda kullanımıyla ilgili araştırmalara bağışlayacak.

Twitter, Rusya merkezli yüzlerce sahte hesap olduğunu ve Russia Today’in geçen yıl Amerika’da reklamlar için 274 bin dolar harcadığını geçen ay açıklamıştı. Facebook da ABD’de siyah hakları gibi ayrıştırıcı konularda, Rusya merkezli 100 bin dolarlık reklam almıştı.

Twitter ve Facebook’un avukatları gelecek ay ABD Kongresi’ndeki oturumlarda ifade verecek.

RT ise Twitter’ı suçladı. Rus televizyonu, Twitter’ın satış ekibinin 2016’da kendilerine reklam vermeleri için baskı yaptığını öne sürdü. Sputnik de Twitter'ın bu adımının ‘üzücü' olduğunu ve özellikle şimdi ABD medyasının Rusya'nın misillemesiyle karşılaşacağını yazdı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Twitter'ın kararına tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, kararın Amerikan istihbarat servislerinin baskısıyla alındığını ve Rus medyasının faaliyetlerini engellemeye yönelik saldırgan bir ilk adım olduğunu savundu.