Trafik sıkışlığı dünyanın birçok ülkesinde büyük bir sorun. Toplu ulaşım araçları, yeni kavşaklar, yeni yollar sorunu hafifletse de, çözüm sağlamıyor. Yapılan araştırmalara göre dünyanın büyük şehirlerinde yaşanan bu soruna gökyüzü çare olacak. Uçan hava taksiler, trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak.

Boston Consulting Group, 2030 yılında dünyanın dört bir yanında insanların hava taksilerle 1 milyar yolculuk yapacağını öngörüyor. Dubai, Los Angeles, Dallas ve Singapur gibi şehirlerde 2020 yılında test uçuşlarının başlaması planlanıyor. Ticari operasyonların tarihi ise 2023. İlk etapta uçuşlar pilotlar tarafından kontrol edilecek olsa da hafif hava taşıtının, 2025 yılı itibariyle otonom olarak uçmaya başlayabileceği belirtiliyor.

3 BİN UÇAN TAKSİ

Şehirlerde elektrikli hava taksilerinin kullanılacağı uçuş pazarı, önümüzdeki yıllarda önemli bir büyüme yaşayacak. Strateji danışmanlık şirketi Roland Berger'e göre, o tarihe kadar dünya genelinde yaklaşık 3 bin uçan taksi faaliyet gösterecek. Bu rakam, 2030'da 12 bine, 2050'de yaklaşık 100 bin uçan taksiye ulaşacak. Morgan Stanley ise uçan taksi pazarının, ABD ve Güneydoğu Çin'in ötesine geçerek Almanya'daki büyük ve orta ölçekli şehirlere de uzanarak 2040 itibarıyla 1.35 trilyon euroya ulaşabileceğini tahmin ediyor. Uber başta olmak üzere Airbus ile Audi, Boeing, Aston Martin, Rolls-Royce gibi birçok dev uçan taksi projelerini yürütüyor. (Ufuk Sandık - Sabah)