Türkiye cepte 5G teknolojisini konuşurken, Ukrayna 3G’ye Turkcell’in iştiraki life:)’la geçti. 23 Şubat’ta yapılan 3G ihalesini kazanan life:), 118.4 milyon dolar yatırımla en iyi frekansı aldı.   
14 milyon abonesi bulunan operatör, 3G teknolojisinin biraz daha ileri bir teknolojisi olan 3G+’ı 3.5 ay gibi bir sürede devreye almayı başardı. Bu yeni teknoloji 63 megabit saniyeye kadar hıza imkan veren üç taşıyıcı teknolojisiyle sunuldu.   
Kiev’de düzenlenen 3G+ töreninde konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Ukrayna’daki 3G yatırımlarıyla, Türkiye ve Ukrayna arasındaki en önemli ekonomik bağlardan birini bir üst seviyeye taşıdıklarını söyledi.  
Ukrayna’yı ülke çapında 3G ile buluşturmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Akça, bu şekilde iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda da bulunduklarını kaydetti.  
Akça, Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandığında tanıyan tek ülkenin Türkiye olduğunu da anımsatırken, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun 2017 için belirledikleri 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine de yatırımlarımızla ve iki ülkenin iş dünyalarını yakınlaştırarak katkı sağlayacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

‘En yüksek standartta’

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu da, ülkeye bugüne kadar toplam 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve istihdam ettikleri kişi sayısının 2 bin olduğunu vurguladı.  
Terzioğlu, çok çalışmanın sonrasında 3G+’ı ülkede başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:
“3G teknolojisini en yüksek standartta başlattık. Ukrayna bizim için çok önemli bir ülke. Bu hizmeti burada vermekten mutluyuz. Ülkenin potansiyeline inanıyoruz. Life:)’ın 3G+ hizmeti sayesinde, ülkede 63.3 mbps’ye varan hız sunuyor olacağız. Ukrayna, Turkcell’in uluslararası operasyonlarında bir başarı hikayesi ve deneyimlerimizi bölgeye taşırken bizim için bir pilot ülke olacak.”

Rüşvete 3G ile son

Ukrayna Devlet Başkanlığı Temsilcisi Dmytro Shymkiv de, ülkelerinde rüşvet sorunu olduğunu kaydederek, bu sorunu ortadan kaldırmada 3G teknolojisine güvendiklerini belirtti. Shymkiv, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşlemleri elektronik ortama taşırsak bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. Elektronik servisleri kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Son verilere bakarsak insanlar 3G kullanarak bilgiye daha kolay erişiyor. Bu teknoloji ülke gelirinin de artmasını sağlıyor. İhaleyi yaptık ve life:)’ın bu hizmeti başlatmasından dolayı müteşekkiriz. Bütün bunlar ekonomiyi teşvik ediyor. Yeni teknolojilerin kullanılmasını sağlıyor. Vatandaşlarımızın e-devlet ve mobil ödeme gibi hizmetlere kolay ulaşım sağlaması açısından çok önemli.”

Turkcell’in ikinci büyük yatırımı

Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Aivaras Abramovicius da, life:)’ın Turkcell’in Türkiye’den sonraki ikinci büyük yatırımı olduğunu aktardı. Ukrayna bilişim ve telekom sektörünün düzenleyici kurumu NCCIR’ın Başkanı Alexander Zhyvotovsky ise, life:)’ın Ukrayna GSM pazarının en yeni oyuncusu olmasına karşın 3G teknolojisinin ülkeye getirilmesi konusunda üstlendiği liderliğe dikkat çekti. Zhyvotovsky, “Yoğun çalışmalarını her aşamada gördüğümüz life:) Ukrayna telekom pazarının yükselen lider adayı” diye konuştu.   
 
Ünlü kozmonot da gururlandı  

1997 yılında NASA’nın Columbia mekiği ile uluslararası bir görevde yer alarak Ukrayna’nın ilk kozmonotu olan Leonid Kadeniuk, Ukrayna’nın 3G iletişim teknolojisiyle tanıştığı tarihi anın bir parçası olmaktan gurur duyduğunu söyledi. İletişim teknolojilerinin uzay endüstrisinin gelişiminin en önemli parçalarından biri olduğuna dikkat çeken ünlü kozmonot, “Cep telefonunu 1996 yılında Houston’da ilk kez gördüğümde kablosuz bir iletişim cihazı kullanmak çok sıradışı gelmişti. Şimdi de sıradışı 3G teknolojisine Ukrayna’da ulaşıyor olmanın büyük bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum” dedi.  

14 milyon abonesi var

2005’te kurulan life:) 14 milyon aboneye sahip. 3G+ teknolojisiyle öne çıkan operatör, nüfusun yüzde 98’ini kapsıyor. Her yıl abone sayısını 1 milyon artıran life:), yüzde 36 oranında akıllı telefon penetrasyonu ve yüzde 40 3G’li cihaz penetrasyonu ile ön sıralarda yer alıyor.