Milyarder Richard Branson’un şirketi Virgin Galactic Uluslararası Uzay İstasyonuna özel uçuşlar düzenlenmesi için NASA ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Haberden sonra şirketin hisseleri %16 değer kazandı.

Johnson Uzay Merkeziyle yaptığı bir anlaşmanın parçası olarak yörüngeye gitmek isteyen adayları belirleyebilecek olan uzay turizmi şirketi aynı zamanda adaylar için “astronot hazırlık programı” isimli bir eğitim programı da düzenleyecek.

Bununla beraber şirket Amazon’un Blue Origin’i gibi uzay turizminde öncü olmayı hedefleyen farklı şirketler ile de rekabet içerisinde.

Virgin Galactic SpaceShipTwo isimli uçağıyla müşterilerine yerçekimsiz ortamda bir gezi deneyimi sağlıyor ve yolcuları bir şehirden başka bir şehire daha hızlı taşımak için noktalar arası bir seyahat planı üzerinde çalışıyor.

Bu Virgin Galactic ve NASA arasındaki ikinci anlaşma olarak biliniyor. Mayısta imzalanan ilk anlaşmada yüksek ‘Mach’ değerlerini yakalayabilen ve sivil kullanım için uygun bir uçağın geliştirilmesi hedefleniyordu.

NASA içinse özel ortaklıklar kurmak kendi projelerinin finansmanını sağlayabilmek için yardımcı oluyor. Geçen ay Elon Musk’a ait SpaceX Uluslararası Uzay İstasyonuna iki astronot göndererek NASA ile 9 yıllık iş birliğinin asıl sonucuna ulaştı.

Uzay ajansının gelirinin büyük bir kısmını özel şirketler ile oluşturdukları ortak vizyon çerçevesindeki projeler oluşturuyor.