4.Ulusal Antarktika Bilim Seferini gerçekleştiren Türk ekibi, uzun bir yolculuğun ardından geldiği Beyaz Kıta’da ayağının tozuyla çalışmalara başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 24 kişilik bilim ekibinde yer alan Harita Genel Müdürlüğü uzmanlarının, Türkiye’nin sınırları dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu Antarktika’ya kurduğunu açıkladı.

İstasyonunun, Geçici Türk Bilim Kampının bulunduğu Horseshoe Adasına 73 kilometre uzaklıkta kurulduğunu kaydeden Bakan Varank, bu istasyon ile kıtadaki yer şekillerinde ve buzullardaki değişimlerin takip edileceğini söyledi.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleşen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, 15 bin kilometrelik yorucu yolculuğun ardından daha önce belirlenen 15 proje üzerinde çalışmalara başladı.

HELİKOPTER VE BOTLARLA TAŞINDI

Ekipte yer alan Harita Genel Müdürlüğü personeli, Dismal Adasına Türkiye’nin yurt dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurdu.
Türkiye’den getirilen malzemeler gemiden adaya helikopter ve botlarla taşındı.

MUTLUYUZ, GURURLUYUZ

Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesinden Dr. Binbaşı Soner Özdemir kurulan GNSS istasyonunun GPS, GLONASS, GALILEO gibi küresel navigasyon sistemlerinin verilerini alabildiğini söyledi. İstasyon ile yer kabuğu hareketlerini, buzul erimelerinden kaynaklanan değişimleri izleyeceklerini anlatan Özdemir, “Türkiye sınırlarının dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz.” dedi.

VERİ ALMAYA BAŞLADI

Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, planlanan 15 projenin ilkini başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Seferimiz şu ana kadar hiçbir aksaklık yaşanmadan başarılı bir şekilde ilerliyor. GNSS istasyonunu ekibimizin üyeleri başarı ile kurup çalıştırarak veri almaya başladı.” diye konuştu.