Vestel CEO'su Turan Erdoğan, yerli üretimini yaptıkları akıllı telefon Venüs'ü Barcelona'da dünyanın vitrinine çıkardı. Şenay Köşdere'nin Akşam'da yer alan konuyla ilgili haberi şöyle:

22-25 Şubat tarihleri arasında Barcelona’da düzenlenen dünyanın büyük mobil teknoloji etkinliği Mobile World Congress (MWC), Vestel CEO’su Turan Erdoğan’ın deyimiyle, şirket için bir ‘dönüm noktası’ oldu. Fuarda akıllı yerli telefonu Venüs’ü dünya vitrinine çıkaran Vestel, burada Avrupa’nın önemli telefon operatörleri ve teknoloji marketlerine ‘private label’/özel üretim yapmak için görüşmeler gerçekleştirdi. Turan Erdoğan, Telefonica, TİM Swisscom gibi dev firmalarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin, olumlu sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti. 

KRİPTOLU DA YAPARIZ 

Vestel standına girdiğimizde Alman bir firmanın Japon temsilcisine Venüs’ü yere atarak, gösteren Erdoğan, şahit olduğumuz sahneyi şöyle açıkladı: “Vestel artık kurumlara, sektörlere özel telefon üretebilecek konumda. Yere attığım Venüs’ün darbelere dayanıklı özel bir prototipiydi. Kırılmayan telefon test için Almanlara verildi. Talebe göre farklı modeller de üretebiliyoruz. Mesela doktorlara özel üretim ya da kriptolu telefon yapabilecek kapasitedeyiz.” Yabancıların Vestel’i iyi tanıdığını zaten yıllardır Vestel’den televizyon aldığının altını çizen Erdoğan, şunları söyledi: "Avrupa pazarında ikinci sıradayız. 30’dan fazla markaya üretim yapıyoruz. Hitachi, Telefunken, Sharp üretim yaptığımız markalar.  Televizyonda üretimin yüzde 75’ini, beyaz eşyada yüzde 70’ini ihraç ediyoruz." Türkiye’de yıllık telefon pazarının yıllık 15 milyon adet civarında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Biz 4.5 G ile bu pazarın yüzde 10’unu hedefliyoruz” dedi.   

4.5G ile satış katlanacak

Venüs’ün iç piyasadaki satış rakamları hakkında da bilgi veren Turan Erdoğan, “Yerliyi güven duyarak kullanan çok ciddi bir kitle var. Şu an için ayda 50 binlere ulaştık. Nisandan itibaren bu rakamı yüzde 100 artırarak 100 bine çıkarmayı planlıyoruz. Çünkü 4.5G başlıyor” dedi. 

Rusya'da 6 aydır üretim yok 

6 yıl önce Rusya’da bir LCD televizyon fabrikası kuran Vestel, 6 aydır burada üretim yapamıyor. Buradaki fabrikanın taşınmasının gündemde olduğunu ifade eden Turan Erdoğan, "Kriterimiz bina değil, bina her yerde var. Türkiye’ye de gelebilir başka yere de gidebilir" değerlendirmesinde bulundu.  

1.000 TL altında akıllı cep 

Türkiye’de satılan 15 milyon telefonun yüzde 50’sinin operatörler tarafından satıldığını anlatan Erdoğan, "Operatör kampanyalarına girememiştik. Zamanla onlar da gördüler ki Vestel bu işe baş koydu. Biz de fiyatta agresif davrandık. Şimdi Venüs, tüm operatörlerin kampanyalarında yer alacak. Tüketici 1.000 TL’nin altında akıllı telefon sahibi olabilecek" dedi. Erdoğan, Venüs’ün teknoloji marketlerde de satılacağını belirtti.

Emre Zorlu fuarda teknoloji avına çıktı 

Barcelona’da MWC devam ederken buraya yakın bir lokasyonda bir diğer fuar daha vardı; 4 Years From Now (bundan 4 yıl sonra). Start up firmalarını buluşturan bu fuara, teknolojiye yatırım yapmaya meyilli firmaların ilgisi yoğundu. Fuarın ziyaretçilerinden biri de Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu’ydu. Bir taraftan Vestel MWC’de Venüs’ü dünyaya tanıtırken, diğer yandan Barselona’da başka bir fuarda Emre Zorlu teknoloji avındaydı. Vestel Ventures’in genel müdürü Metin Salt bu fuarda dolaşarak, kaydadeğer bir yatırım bulmayı ‘eskicide cevher bulmaya’ benzetti.