Telekom sektörünün geçtiğimiz haftalarda milyarlarca euroluk 4.5G ihalesini tamamlayarak önemli bir ihaleyi geride bıraktığı, global ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu doların 3 TL’yi geçtiği ve  ülkemizin içinde yaşanan onlarca farklı sorunun gündemde olduğu bu günlerde Vodafone Türkiye, toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olacak yeni bir adım attı.
 
Vodafone Türkiye Vakfı’nın geçtiğimiz yıl hizmete açtığı ve dünyaya örnek olan Düşler Akademisi Kaş’ta, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel’in ev sahipliğinde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak mobil ve makinelerarası iletişim uygulamaları duyuruldu.


 
Gelin isterseniz Vodafone’un duyurduğu yeni teknolojilere geçmeden önce sizlere Düşler Akademisi Kaş’ı kısaca anlatalım.
Ülkenin yorucu gündemini ve sonbaharın kasvetli havasını geride bırakarak geldiğimiz Kaş- Çukurbağ köyünde, Vodafone’un engelli bireyler için kurduğu bambaşka bir dünya bizi karşıladı. Kapısından içeri girdiğimiz Düşler Akademisi Kaş, doğal ortamı, engelli gençler oluşturulan aktivite alanları ve tarihi binasıyla bu işe nedenli önem verildiğini ilk bakışta hissettiriyor.



Kapısından girdiğimiz diyorum ama buranın bir kapısı yok. Çünkü Düşler Akademisi Kaş’ın kapısı herkese açık. İster engelli bireyler isterse de ziyaretçiler istedikleri zaman gelip burayı ziyaret edebilir.
20 dönüm üzerine kurulu Düşler Akademisi’nin içinde bulunan 70 yıllık Çukurbağ köyü ilkokulu aslına uygun restore edilerek, engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerimizin ücretsiz profesyonel olarak en üst seviyede sanat ve sosyal iletişim eğitim almaları için eşsiz bir eğitim alanına çevrilmiş.



İlkokulun giriş katında 24 bin kitaplık kütüphane, sanat eğitim atölyeleri oluşturulmuş. Okulun bodrum katı ise sergi salonuna dönüştürülmüş. Düşler Akademisi’nin 20 dönümlük alanında müzik okulu, dans salonu, yüksek parkur, spor sahaları, konaklama üniteleri, aş evi ve doğal tarım yapılan engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin eğitim almalarını sağlayacak birçok alan bulunuyor.



Yıl boyunca binlerce engelliye ücretsiz hizmet veren Düşler Akademisi Kaş’ta engelli bireylerin sosyal entegrasyonu sağlanarak yaşam kalitelerinin kalıcı çözümlerle yükseltilmesi hedefleniyor. Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı merkez, gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından büyük ilgi görüyor. Bugüne kadar 650’den fazla engelli, 400 gönüllü ve eğitmen ile 4.000’den fazla ziyaretçinin ağırlandığı Düşler Akademisi Kaş’ta kısa dönemli hizmetler ve buluşmalar ile 10.000 fiili katılımcıya ulaşılması hedefleniyor.



Düşler Akademisi'nde görevli gönüllüler maaş almadan tamamen gönüllülük esasına göre çalışıyor. Dünyanın her yerinden gelip burada engellilere destek olan gönüllüler, sadece yemek ve barınak imkanlarından faydalanıyorlar.
Türkiye’nin her bölgesinden gelen engellilere, sanat, dans, müzik, boyama ve spor gibi çeşitli sosyal aktiviteler altında eğitim veriyorlar.
Düşler Akademisi, uluslararası bir gönüllü networküne kayıtlı. Ülkelerin ulusal ajanslarının cv ve motivisyon mektubu formatıyla birkaç süzgeçten geçen gönüllüler, uzun dönemli ve kısa dönemli olarak Düşler Akademisi’nde gönüllü olabiliyorlar. Gönüllülerin görev süresi 1 aydan 1 yıla kadar değişiyor.
Türkiye'deki engelli kurumları, özellikle rehabilitasyon merkezleri ve ilgili bütün enstitüler ile iletişim halinde olan Düşler Akademisi, kış boyu kendilerine yapılan başvuruları değerlendirerek engelli bireyleri kamp programına alıyor.
 
 
Hasan Süel: Toplumsal gelişim için yeni nesil teknolojilere yatırım yapıyoruz
Bilgiye anında erişim imkânıyla genişbant iletişim teknolojilerinin toplumsal dinamikleri kökünden değiştirebilecek çok güçlü bir potansiyel barındırdığını belirten Hasan Süel, şunları söyledi:
 
 “Yeni nesil genişbant teknolojilerinin toplumsal hayatımızda daha etkili ve yaygın olacağı, eğitimden sağlığa her alanda teknolojisiz adım atmanın neredeyse mümkün olmayacağı, sadece insanların değil makinelerin ve diğer tüm nesnelerin birbiriyle konuşacağı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Türkiye olarak, hiç de uzak olmayan bu geleceğe ilk adımımızı frekans ihalesi ile attık. Nisan 2016 itibariyle hayatımıza girecek olan 4.5G teknolojisi hem hız, hem kapasite artışı getireceği için genişbant hizmetlerinde kalite artacak. Dolayısıyla, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni nesil iletişim teknolojilerinin artık sadece tarife ve kampanya sunmak için kullanılamayacağına, uzun vadeli toplumsal kalkınmaya destek olacak inovatif ürün ve servisler geliştirmek için bu teknolojilerden yararlanmanın kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla, yeni nesil genişbant teknolojilerindeki global deneyimimizi de kullanarak Türkiye’de toplumsal gelişimi destekleyen önemli projelere imza atıyoruz.”



Engelleri akıllı uygulamalarla aşıyoruz
Düşler Akademisi Kaş’ın toplumsal gelişim için teknolojinin gücünden yararlandıkları projelere güzel bir örnek oluşturduğuna dikkat çeken Hasan Süel, şöyle devam etti: “Genişbant iletişim teknolojilerinin gücünü Düşler Akademisi Kaş’ta da ortaya koyduk ve iki yıldır başarıyla uyguladığımız Dijital Dönüşüm Hareketi’nin somut birer örneği olan 3 uygulamamızı ilk kez bu merkezde hayata geçirdik. Bunların başında, saat olarak giyilebilen akıllı telefonlar geliyor. Düşler Akademisi Kaş’ta eğitim gören engelli bireylerimizin kullandığı bu akıllı telefonlar sayesinde öğrencilerin konumu haritadan takip edilerek lokasyonları belirleniyor, gerekli durumlarda sahadaki engelli bireyler ile iletişime geçilebiliyor. Diğer iki uygulamamız ise hava durumuna bağlı olarak yönlendirilen akıllı sulama ve akıllı ev uygulamaları. Makinelerarası iletişime güzel birer örnek oluşturan bu uygulamalarla enerji kullanımında tasarruf sağlıyoruz. Akıllı Sulama Otomasyonu uygulamamız sayesinde organik tarım alanının sulama işlemleri cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip ediliyor. Akıllı Ev Uygulama Sistemi ile de elektrik ve ısı yönetimi cep telefonu üzerinden yönetiliyor. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak uygulamalar geliştirmeye devam edeceklerini vurgulayan Hasan Süel, bu kapsamda 4.5G gibi yeni nesil genişbant teknolojilerinin benzersiz hız ve kalite avantajını kullanarak hem mevcut uygulamaları sürekli geliştireceklerini, hem de yeni nesil teknoloji uygulamaları sunacaklarını sözlerine ekledi.



Vodafone’dan engelleri aşan ürün ve servisler
Vodafone, Düşler Akademisi Kaş için geliştirdiği akıllı uygulamaların yanı sıra engellilere yönelik tüm ürün, hizmet ve projelerini topladığı çatı programı Düşler Kulübü altında sunduğu diğer ürün ve servislerle de engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Buna göre, Türkiye’de erişilebilirlik konusundaki ilk ve en kapsamlı sosyal paylaşım ve bilgi edinme platformu olan ve “Vodafone Engelsiz Dünya” uygulamasını kullanan bir engelli, dışarı çıkmadan önce hangi mekânların engelli dostu olup olmadığını öğrenip, gideceği yerlere öncesinden karar verebiliyor. Diğer yandan, Türkiye’de ilk kez engelli bireylere yönelik özel istihdam fırsatları sunan mobil hizmet olma özelliğini taşıyan ve bugüne kadar 5180 kişinin yararlandığı “Engelli Mobil İş Havuzu” ile engellilere hitap eden iş imkânları düzenli SMS’lerle aboneye ulaştırılıyor. Vodafone’un engelli bireylerin ihtiyaçlarına özel olarak oluşturduğu ve halihazırda 12 binden fazla kişinin yararlandığı “Engelleri Aşan” tarifeleri ve “Düşler Kulübü Kampanyası”’ndan ise kullanıcılarına “Fatura Öğrenme Servisi, Sesli Abonelik Sözleşmesi, İşitme Anons Servisi, Neredeyim Servisi, Yakınım Nerede Servisi ve Sesli Bilgilendir Servisi” gibi pek çok avantaj sunuyor.