Toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı, Vodafone’un Türkiye’deki 10’uncu yılında ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olmak için başlattığı Dijital Kalkınma Seferberliği kapsamında sosyal yatırımlarına hız verdi. Vakıf, 8 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hayata geçirdiği Düşler Akademisi projesiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmaya devam ediyor. Bugüne kadar 5 bin gencin hayatına dokunan ve başarılı sosyal girişim modeliyle dünyaya örnek olan Düşler Akademisi’nin bir benzeri Kanada’da “Sesini Bul Sanat Akademisi” adıyla faaliyet göstermeye başladı.

Düşler Akademisi projesinin bir devamı olarak 2 yıl önce Antalya’da kurulan, Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam alanı Düşler Akademisi Kaş ise engelli bireylerin sosyal entegrasyonunu sağlayarak yaşam kalitelerini kalıcı çözümlerle yükseltmeyi sürdürüyor. Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı merkezde, bugüne kadar 1.037 öğrenci, 582 gönüllü ve eğitmen ile 9.077 ziyaretçi ağırlandı.

Engelli bireyler için toplam 4 milyon TL yatırım

Türkiye Vodafone Vakfı ayrıca, Düşler Akademisi projesiyle elde ettiği başarıyı Anadolu’da yeni yatırımlarla devam ettirmeye de hazırlanıyor. Buna göre Vakıf, AYDER işbirliğiyle, engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olmak üzere bu mali yılda 1 milyon TL’lik yatırım daha yapıyor. Böylece, bu alanda yapılan yatırımların toplam tutarı 4 milyon TL’yi bulacak.

Düşler Akademisi projesi kapsamında yapılan çalışmalar ve projenin gelecek hedefleri,Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal’ın katılımıyla Düşler Akademisi Kaş’ta düzenlenen bir toplantıyla paylaşıldı.

Hasan Süel: “Sosyal yatırımlarımız 29 milyon TL’ye ulaştı”

Çifte sorumluluk anlayışıyla ticari faaliyetleri kadar sosyal sorumluluklarını da önceliklendirdiklerini belirten Süel, şunları söyledi:

“Dijital Dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin en anlamlı geri dönüşlerini, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal sorunlara karşı sunduğumuz kalıcı çözümler ve toplumsal algıda yarattığımız dönüşüm ile elde ettiğimize inanıyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında engelliler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere sosyal ihtiyaç haritamızın öncelikli kesimleri için önemli sosyal yatırımlar yapıyoruz. Vakıf çatısı altında bugüne kadar yaptığımız sosyal yatırımlar 29 milyon TL'yi bulurken, gerçekleştirdiğimiz projelerle yaklaşık 4 milyon vatandaşımızın hayatına dokunduk. Engelli bireyler özelinde baktığımızda, bu vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak ürün ve servislerimizle bugüne kadar toplam 140 binden fazla engelli ve dezavantajlı bireye ulaştık.”

“Düşler Akademisi ile gençlerimize gelir modelleri sunuyoruz”

Tam 8 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği ile birlikte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında Düşler Akademisi yolculuğuna çıktıklarını ifade eden Süel, şöyle konuştu:

“Sosyal girişimcilik alanında öncü bir proje olan Düşler Akademisi, yepyeni bir yaşam yolculuğu ile toplumsal hayata eşit ve aktif katılımın örneğini ortaya koyuyor. Engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri sanat yoluyla topluma kazandırmayı hedefleyen bu projemiz ile bugüne kadar 5 bin gencimizin hayatına dokunduk. İstanbul Ataşehir’deki merkezimizde engelli bireylere özel sanat atölyelerinin yanı sıra iş hayatına hazırlık, iletişim becerileri gibi kişisel gelişim atölyeleri bulunuyor. Bu atölyelerden mezun gençlere profesyonel sanat kariyeri yolu açarak aslında birer gelir modeli sunuyoruz. Böylece, bağış toplamak yerine engellileri sosyal hayata kazandırarak kendi ayakları üzerlerinde durmalarına olanak veriyoruz. Yarattığımız bu etkileşimle toplum da engellilerin neler yapabileceğini görmüş oluyor ve bilinçleniyor.”

Düşler Akademisi’nin sadece Türkiye’de değil yurtdışında da ses getirdiğine dikkat çekenSüel, “Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in Eylül 2013’te New York’ta gerçekleştirdiği ‘Engellilik ve Kalkınma’ konulu toplantı kapsamında ‘Innovation Enables’ başlıklı etkinlikte örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtıldı” dedi.

“Düşler Akademisi ile dünyaya ilham verdik”

Düşler Akademisi’nin yerel bir proje olmaktan çıkıp dünyaya ilham veren bir başarı hikâyesine dönüştüğünü söyleyen Süel, şunları kaydetti:

“Düşler Akademisi, kuruluşundan beri birçok girişimin model aldığı bir uygulama oldu. Açık kaynak olarak her türlü bilgi ve deneyimini paylaşan akademi başka ülkelerden gelen gönüllülere ilham verdi. Düşler Akademisi’nde kurduğumuz model, Kanadalı müzisyen Joelle’in ilham kaynağı oldu. Bugün bu gönüllümüzün girişimiyle Düşler Akademisi’nin bir benzeri Kanada’da faaliyet gösteriyor. Joelle, müzisyen bir gönüllü olarak Düşler Akademisi’nde bulunduğu 1 aylık süre boyunca bir yandan Social Inclusion Band kadrosunda aktif görev aldı, bir yandan da benzer bir akademinin Kanada’da kurulması hayalini nasıl bir zemine oturtacağı konusunda bilgi edindi. Ülkesine döner dönmez harekete geçti ve ‘Sesini Bul Sanat Akademisi’ni kurdu.”

Ercan Tutal: “Dünya nüfusunun %10’u, Türkiye nüfusunun %13’ü engelli”

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %10’unun en az bir tür engellilik hali yaşadığına, Türkiye’de bu oranın yaklaşık %13 olduğuna dikkat çekenDüşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal ise şöyle konuştu:

“Engelli bireylerin yaşam alanlarında olmaları gereken yer ile gerçekte bırakıldıkları yer arasında büyük bir uçurum var. Düşler Akademisi bu uçurumun kapanması için herkesin en yakın halkadan başlayarak bir çözüm üretmesi gerekliliğinden doğdu. Sanatın büyüleyici enerjisini ve dönüştürücü gücünü kullanarak toplumun dış kulvarlarında unutulmuş büyük azınlığı yeniden sosyal yaşama dahil eden girişimlere imza attı. Engelli bireylere metropol sokaklarında sanatçı bir kimlikle yeniden yaşamlarını kurma imkânı sağladı. Şimdi de Türkiye’nin zengin coğrafyasından renk alarak doğanın besleyiciliğini ve köyün gücünü engelsiz yaşam düşlerini gerçekleştirmek için kullanıyor. Çukurbağ Köyü, dünya sosyal girişimcilik ekosistemine yeni bir yaşam biçiminin ve engelsizliğin uygulanabilir bir örneğini sunuyor. Düşler Akademisi olarak, iş ortaklarımızla birlikte daha iyi bir gelecek için engelleri aşarak koşar adımlarla ilerlemenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

Engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı

Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı olarak Haziran 2014’te açılan Düşler Akademisi Kaş,tarihsel ve doğal dokusu korunarak restore edilen 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu’nun binasında faaliyet gösteriyor. Yıl boyunca binlerce engelliye ücretsiz hizmet veren merkezde, Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programları uygulanıyor. Sanat altında resim, müzik, dans, heykel ve tiyatro dersleri verilirken, sporda yelkenden dalışa, tenisten biniciliğe, farklı alanlarda gönüllüler ders veriyor. Eğitim alanında da kişisel gelişim, işaret dili, yabancı dil, fotoğraf, kamera ve senaryo konularında dersler yapılıyor. Düşler Akademisi Kaş, aynı zamanda, çalışanlarına farklı bir deneyim yaşatmak isteyen firmaları ağırlıyor ve uluslararası sosyal girişimcilik buluşmalarına evsahipliği yapıyor.

Düşler Akademisi Kaş, 2015 yılında SKD Türkiye tarafından düzenlenen II. İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Ödülleri’nde “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması 2015, Kobi Kategorisi En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü.