Tüm dünyada operatörler arasında hararetli bir abone kapma yarışı yaşanıyor ve abone sayısı fazla olan operatörler zaman zaman satın almalara konu oluyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD'li AT&T operatörü Alman T-Mobile'ın ABD uzantısını 40 milyar dolar karşılığında satın alma girişiminde bulunmuştu. Bu kez aynı konu Vodafone etrafında dile getiriliyor.
Ülkemize Cem Uzan operasyonu sonrasında boşta kalan Telsim'i satın alarak giren ve her yıl büyüme gösteren Vodafone, aslen Avrupa kaynaklı ve ABD'de Verizon'un yüzde 45 hissesine satın alarak 386 milyon aboneye ulaşmış ve China Mobile'den sonra dünyanın ikinci büyük operatörü olmuştu.
Geçen Nisan ayında AT&T operatörleri, Vodafone'u satın almak için kesenin ağzını açmıştı. Verizon ve AT&T, Vodafone'un hisse senedi başına 3.93$ ödeyebileceği söylentileri ortaya atılmıştı. Bu söylentiyle beraber Vodafone'un değeri de 245 milyar dolara yükselmişti. Ancak Vodafone bu iddiayı yalanlamıştı.
Bloomberg’in haberine göre, ABD’nin en büyük operatörü konumundaki AT&T, Avrupa’nın en büyük operatörü olan Vodafone ile ilgilendiği yazıldı. İki şirket arasındaki resmi olmayan görüşmelerin başladığı öne sürülürken, karmaşık bir yapıya sahip olması beklenen anlaşmayla birlikte AT&T’nin bir ayağını Avrupa pazarına atması öngörülüyor.
AT&T ve Vodafone arasındaki olası bir anlaşmanın tamamlanmasının 2014′ü bulacağı belirtilirken, tarafların şu aşamada satın alma işleminin ardından Vodafone varlıklarının durumunun ne olacağı üzerine görüşmelerde bulunduğu söyleniyor. Vodafone ile bir anlaşmaya varamaması durumunda AT&T’nin Avrupa pazarı için EE ile görüşmeye başlayacağı da iddialar arasında yer alıyor. China Mobile’ın ardından dünyanın en büyük ikinci operatörü olan Vodafone’u satın alma konusunda AT&T’nin işi pek kolay gözükmezken, olası bir anlaşma için öncelikli olarak Vodafone’un Verizon Wireless’teki hisselerinin devrinin tamamlanmasının şart olduğunu unutmamak gerekiyor.