Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden biri olan ve uluslararası teknoloji dergisi Wired UK tarafından dünyanın en etkili 100 girişimcisi arasında gösterilen Hakan Baş, biri tamamlanmış 2 yeni projesiyle ses getirmeye hazırlanıyor. Geleceğin sektörü olarak gördüğü elektronik-spor alanında bundan 1 yıl önce girişimde bulunan ve Türkiye’nin rüya takımını kuran Baş, ayrıca çok yakında kurduğu yeni bir ‘chat’ (internette sohbet) programını tanıtacak. ‘Groop’ isimli bu yeni program için Hindistan’da ‘whatsapp’ın yazılımını hazırlayan ekiple birlikte çalıştıklarını kaydeden Baş, “Genç arkadaşlarla çalışıyoruz. Sonuçlanmak üzere. Bu ‘chat’ programı sosyal paylaşım amaçlı. Son rötuşları yapılıyor. Bir konu kapsamında gruplar içinde ‘chat’ yapmayı sağlayacak bir program. Çok inanıyoruz bu işe” diye konuştu.

E-SPOR ÇOK İZLENİYOR

Elektronik-sporun ise dünyada yükselişte olan bir spor dalı olduğunu kaydeden Baş şöyle konuştu: “Milyonlarca kişi turnuvalara katılıyor, takımlar oluşturuluyor ve milyonlarca kişi bunları canlı ya da banttan izliyor. 2015 yılında canlı en çok izlenen müsabakalar arasında birinci sırada Amerika’daki SuperBall, ikinci sırada ise bizim takımın da turnuvalarına katıldığı League of Legend’ın finali oldu. Bu final dünyada Arjantin - Almanya Dünya Kupası finalinden çok izlendi. 15-25 yaş arasındaki gençler için bu oyunların ayrı bir yeri var. Bizim bu turnuvaya katılan takımımızın adı SuperMassive. Genç oyuncu arkadaşları topladık. Bu işte Kaan Karamancı, Alper Özdemir ve Fırat İleri birlikteyim. Biz oyunun en iyi oyuncularını biraraya getirip takım kurduk. Çok ciddi sponsorlarımız oldu. League of Legend’in Türkiye operasyonun başında Hasan Çolakoğlu var. Bu tarz oyunlar arasında en çok izlenen oyun bu. Bölge ve dünya turnuvaları oluyor. Biz bölge karşılaşmaları için takımımızla Meksika IWCI’ya gittik, şampiyon olduk. Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Kore ve Çin bölgeleri var. Meksika’da bölge şampiyonu olup Çin’deki Dünya Kupası’na katıldık. Çin ve Güney Kore’de bu olayların geldiği nokta çok farklı. Bu oyunlar oynanırken cihazlar açılıyor, binlerce makineden takımlarıın karşılaşmaları canlı izleniyor. “

ARDA’YI SOLLADILAR

Bu alanda oyuncuların önemli paralar kazandığını da aktaran Baş, “Çin ve Güney Kore’de milyon dolarlar kazanan oyuncular var. Türkiye’de ise 18-19 yaşında çok iyi para kazananlar var. Yılda 100 bin liranın üzerinde diyelim... Arda Turan’ın 18 yaşında kazandığından fazla olabilir. İleride Arda kadar kazanamazlar belki ama yaşlarına göre çok iyi kazananlar var” dedi. Dünyada aylık olarak 67 milyon kişinin bu oyunları oynadığını da aktaran Baş, şunları söylüyor: “ Günde 7.5 milyon oyuncusu oluyor. “2024 Olimpiyatları’nda e-spor olsun” diyenler var. “Bu spor mu?” diyenler de var ama satranç ve Formula 1 de var. Tüm bunlar tartışılıyor. Çok izleyicisi var, Oyun federasyonu kurulacak çünkü alttan gelen kitle olaya çok hakim. “

E-SPOR, 765 MİLYON DOLARA ULAŞACAK

2018 yılında dünya çapında e-spor oyuncu sayısının 165 milyon olacağı tahmin ediliyor. E-spor takımları, konvansiyonel spor takımları gibi sponsorluk, reklam, kâr paylaşımı gibi çok sayıda farklı kanaldan gelir yaratıyor. Hazırlanan bir rapor, 2018 yılında 765 milyon dolarlık e-spor gelirinin 337 milyon dolarının online reklam kampanyalarından geleceğini de öngörüyor.

HAKAN BAŞ KİMDİR?

LİSEYİ Üsküdar Amerikan, üniversiteyi Cornell, MBA eğitimini ise Yale’de alan 32 yaşındaki Hakan Baş, 2010 senesinde Peak Games’i kurarak başladığı kariyerinde teknoloji alanında Lidyana, Bera Grup, Supermassive gibi birçok girişime imza attı. Eski rekortmen milli yüzücü olan Hakan Baş şu an Lidyana.com CEO’su olarak görev yapıyor. Türkiye Girişimcilik Vakfı kurucu YK üyesi, Endeavor girimcisi ve danışma kurulu üyesi, SosyalBen YK üyesi. Daha önce 3 girişimi Wired dergisi tarafından “Avrupa’nın En Gözde Girişimleri” listesine seçildi. Baş, Türkiye’nin ilk uzun metrajlı 3D animasyon filmi Evliya çelebi’nin de yapımcısı. ODTÜ ve Bilgi Üniversitesi tarafından “Yılın Girişimcisi” ödüllerini alan Hakan Baş, son olarak Wired UK tarafından teknolojiye yön veren 100 global isimden biri olarak gösterilmiştir. (Hürriyet / Elif Ergu)