Dünya hızla değişiyor ve kablolu/kablosuz bağlantılar da gittikçe hızlanıyor. Bugün bir sayfaya 5MB boyutunda resmi birkaç saniyede yükleyebiliyorsunuz. Bundan 10 yıl önce benzer boyutta bir MP3 dosyası ancak 10 dakikada iniyordu.

Bağlantılar hızlandıkça kablosuz bağlantı da ona uyum sağlayacak şekilde gelişme gösteriyor. Günümüzde başta akıllı telefonlar olmak üzere internete bağlanan pek çok cihaz var. Buzdolabından tweet atılabilen bir dönemde yaşıyoruz. Daha da önemlisi Endüstri 4.0 geliyor. Bu da daha fazla bağlantılı cihaz, daha fazla bağlantıya ihtiyaç demek.

Bu noktada Wi-Fi Alliance’ın dün itibariyle resmi olarak kullanıma sunduğu Wi-Fi Certified 6 adlı protokolü devreye giriyor. Günümüzde kullandığımız bağlantılardan daha güçlü ve özelleşmiş olan bu sistem, aslında IEEE 802.11ax standardının insanlar tarafından daha kolay anlaşılabilecek adı. Daha iyi performans ve daha az enerji tüketimi sağlayan bu sistemin resmileşmesi ile birlikte faydaları da belli oldu. Wi-Fi 6 ile birlikte teknik olarak sahip olduğumuz her şeyin ‘daha fazla’ versiyonuna kavuşmuş olacağız. Hızlı bir bağlantınız mı var? Daha hızlısı gelecek. Kapsama alanınız daha da artacak. Yeni sistemin dört anahtar özellik artışı var:

  • -Daha yüksek veri oranları

  • -Daha yüksek kapasite

  • -Daha fazla cihazla bağlantıda daha iyi performans

  • -Daha iyi güç tasarrufu

Wi-Fi Certified 6 ile birlikte çok yüksek çözünürlüğe sahip filmlerin yayınlanması ve iş ortamlarında çalışmaların hızlanması mümkün olurken otomasyon gibi teknolojiler daha kolay kullanılabilecek.

Kablosuz bağlantı, özellikle büyük şehirlerin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi. Nüfusu sürekli olarak artan kentler, sakinlerine daha fazla kablosuz ağ sunmak durumunda kalıyorlar. Bu noktada imdada Wi-Fi 6 yetişiyor.

Wi-Fi Certified 6 cihazların artık hayatımıza girmeye başlaması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde ilk Wi-Fi 6 sertifikalı ürünleri raflarda göreceğiz.