Velmenni şirketi Li-Fi teknolojisini laboratuvarlardan sonra ilk kez 2015 yılında ofislerde test etmeye başlandı. Aradan geçen 6 yılda Li-Fi ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Li-Fi ampulleri sayesinde sadece birkaç saniye içinde bir HD film indirmeye eşit olan veri gönderimi mümkün hale geldi!

Işık tabanlı Li-Fi ışınları, Wi-Fi gibi duvarlardan geçmediği için düşük menzille bağlantı sağlayabilmişti.
Li-Fi teknolojisinde veriler, nanosaniyeler içinde yanıp sönüp ışıkları insan gözüne gözükmeyen LED’ler yardımıyla iletiliyor. Yüksek hızlara erişmek işte böyle mümkün hale geliyor. Fikrin mucidi ve geliştiricisi Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Harald Haas.

Haas, Edinburgh Kraliyet Derneği üyesi bir mühendis. TedX konuşmalarını milyonlarca kişi izledi. Li-Fi yani "Light Fidelity" teknolojisinin Wi-Fi gibi radyo dalgaları yerine görsel spektrumla veri aktarmaya imkan tanıdığını söylüyor. Bir alıcıya bilgi gönderirken (binary data) hızlıca açılıp kapanan flaş ampulleri kullanılıyor Li-Fi teknolojisinde. İşin Türkçesi, Haas'ın geliştirdiği sistem fazlasıyla meşgul olan radyo frekanslarını tercih etmiyor.

Li-Fi, Wi-Fi'ye göre 10 bin kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân tanıyor.

Sonuçta Li-Fi bugün kullandığımız Wi-Fi'ye hayat veren radyo sepektrumundan 10 bin kat daha büyük. Bir başka deyişle potansiyel olarak sınırsız kapasiteye sahip. Araştırmacılar 1 W'lık LED ampulle dört bilgisayarın yüksek veri hızında internete bağlanabileceğini söylüyor. Şehrin içinde Wi-Fi noktası bulmak için bir o yana bir bu yana dolaşırken, Li-Fi sokak lambalarının sağladığı ışıktan bile yararlanıp hızlı interneti önünüze seriyor.

Bu yeni teknoloji, Wi-Fi'ın sebep olabileceği baş ağrısı ve kanser gibi sağlık sorunlarının da önüne geçtiğini iddia ediyor. Sistem, pilot uygulamalarda başarı olsa bile henüz dünya çapında yaygınlaşmadı. Yine de geleceği Li-Fi'de görenler var. Çin merkezli teknoloji üreticisi Oppo, üzerinde çalıştığı yeni akıllı telefonunda Wi-Fi yerine Li-Fi teknolojisini baz aldığını geçtiğimiz ağustos ayında duyurmuştu.

Ücretsiz WiFi kullananlar dikkat!

 

ASUS'tan dünyanın ilk ağ WiFi sistemi

 

WiFi kullanan herkes bu ayarı değiştirsin! Çünkü...