Wikipedia kurucularından olan Jimmy Wales, Wikipedia'yı popüler kılan formülün çevrimiçi yalan haberler ile mücadelede aynı etkiye sahip olmasını umuyor.

Bu bağlamda Wikipedia, profesyonel ve topluluk gazetecilerinin yanı sıra, web için kaynağı doğrulanmış haberler üreten "Wikitribune"ü başlatıyor.

Yeni site; görünüşte Wikimedia Vakfı'nın ücretsiz ve uzun süreli kaynaklı haber sitesi olan WikiNews'den farklı olacak. Wikitribune'ün Pazartesi günü yayınlanan ilanı ile en az beş gazeteci kiralamak için yeterli para harcamıştı.

Wikipedia ve sözü edilen vakfından bağımsız olan Wikitribune; video ve ses içerikli içeriklere sahip olmayı hedefliyor. İlk başta İngilizce olarak yayın yapacak olan Wikitribune'ün ne zaman kullanıma sunulacağına dair bir bilgi henüz yok.

Yalan haberler, özellikle geçen yılki tartışmalı ABD başkanlık yarışında, çevrimiçi bir trend konusu haline gelmişti. Bu olaylardan sonra Facebook da kendi platformunda yalan haberlere karşı bir önlem almıştı.

Buna karşılık şirket, diğer teknoloji şirketleri, akademisyenler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla bir konsorsiyum olan News Integrity Initiative de dahil olmak üzere çeşitli projeler başlattı.

J. Wales yaptığı açıklamada, Wikitribune'ün "insanlar tarafından ve insan için" haber olacağını söyledi. Bakalım internetteki yalan haberler furyası Wikitribune ile son bulacak mı?