Bu yılın ocak ayında piyasaya sürülen Meizu Zero, Vivo Apex 2019 ile birlikte deliksiz akıllı telefon modelleri konusunda bir furyanın başlayacağını işaret etmişti. Zira Çin’de yaşayan bazı kullanıcılar, bu tasarımı sevdi.

Henüz daha çok yeni olan bu iki model, tam anlamı ile reklam ve ticaret anlaşmaları eşliğinde dünyaya yayılmadı. Bu konuyu irdeleyen China Mobile, delikli ekrana sahip olan akıllı telefonların neden yerlerinden edileceğini anlat

Başarılı şirketin analistleri, ekranında delik bulunmayan telefonların sanıldığından daha kısa bir süre içerisinde akıllı telefon piyasasını altüst edeceğini düşünüyor. Yetkililer, bu düşünceyi 3 ana temele dayandırıyor.

Düğmeler
“Telefonların çoğu artık zaten sanal düğmelerden yararlanıyor ve dahası ekranı kavisli olan bazı telefonlarda ses düğmeleri neredeyse görünmüyor bile. Bu cihazlar, dokunmatik ekrandan yararlandığı için sanal düğme tasarımına doğru geçiş yapmak artık daha gerçekçi bir strateji.”

Ses için 4 delik
“Akıllı telefonlar, ses girişi ve ses çıkışı için 4 ana bölmeye bel bağlıyor: 3.5 milimetrelik ses girişi, gürültü azaltma altyapısı, kulaklık ve hoparlör. Bluetooth kulaklıkların ortaya çıkması, 3.5 milimetrelik ses girişinin yerini aldı.”

“Bazı yeni modeller bu tasarımı kullanmaya devam etse de artık birçok modelde böyle bir ses girişi yok. Kemik iletimi ve ekran altı teknolojileri, diğer düğmelerin ortadan kalkması adına bir umudun yeşermesine sebep oldu.”

Kart bölmesi
“Şu anda ESIM gibi sanal kartların kullanımı revaçta. Henüz bu sistemlerin akıllı telefonlarda çok iyi bir şekilde çalıştığını görmesek de onların fiziksel SIM kartları için hazırlanan yuvalara duyulan ihtiyacı giderdiğini söyleyebiliriz.”

Ayrıca şarj konusunda da radikal bir karar alınmasını isteyen China Mobile, şarj kabloları ile şarj bölmelerinin de devre dışı bırakılması gerektiğini belirtti. China Mobile’ın dikkatle üzerinde durduğu bir diğer konu ise şarj mesafesi.

Hızlı ve kablosuz şarj teknolojisinin şarj mesafesi konusunda bir çözüm sunamadığını dile getiren China Mobile, bir telefonun şarj merkezinden en az 2 cm uzaklıkta, en çok ise 90 cm uzaklıkta şarj olması gerektiğini savunuyor.

Bazı kullanıcılar kablosuz ve hızlı şarj teknolojilerine rağmen telefon kullanımı konusunda yeterince rahat olamadığını söylüyor.