Son yılların en önemli gelişmelerinin başında yapay zekâ (AI) geliyor. İnsan yerine karar verebilen algoritmaların oluşturduğu yapay zekâ altyapısı şimdiden hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Teknoloji devleri ise bu alandaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle mühendis istihdamı teknoloji devlerinin en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Ancak yapay zekâ alanıdaki teknoloji devlerinin ihtiyacını karşılayabilecek mühendis sayısı oldukça sınırlı. Paylaşılan bilgilere göre şu anda yapay zekâ alanında çalışma yapan mühendisler ihtiyacının sadece yüzde 60’ı karşılanabilmiş durumda. Başka bir deyişle bu alanda yüzde 40’lık bir açık var. Tablo böyle olunca teknoloji devleri yapay zekâ mühendislerini deyim yerindeyse hava kapıyor. Dolayısıyla kesenin de ağzını açıyor.

DOLAR YAĞIYOR

Yapılan araştırmalara göre bu konuda en bonkör şirket Amazon. Yılda 225 milyon doları yapay zeka mühendisleri için ayıran Amazon’u 130 milyon dolarla Google takip ediyor. Üçüncü sırada 75 milyon dolarla Microsoft yer alırken, 45 milyon dolarla Facebook dördüncü sırada. Sürücüsüz otomobiller üzerine yaptığı çalışmalarla son dönemlerde dikkatleri üzerine çeken Nvidia ise yapay zekâ mühendisleri için yılda 40 milyon dolar harcıyor.

Harcanan bu paraların en önemli sebeplerinin başında yüksek maaş ve transfer ücretleri geliyor. Şirketler, rakiplerinden yapay zekâ mühendisleri transfer ederek, teknolojilerine daha fazla yapay zekâ altyapısı kullanmak istiyor.

EN ÇOK FACEBOOK

Rakiplerinden en çok yapay zekâ mühendisi transfer eden teknoloji şirketi Facebook. Teknoloji blogu The Information’da yer alan bilgilere göre Facebook’un kadrosundaki yapay zekâ mühendislerin yüzde 9’u Microsoft’tan, yüzde 7.1’i Google’dan ve yüzde 3 ise Yahoo’dan transfer edildi. Amazon’da da benzer bir durum var. Amazon kadrosundaki yapay zekâ mühendislerinin yüzde 7.6’si Microsoft’tan, yüzde 4.8’i Google’dan ve yüzde 1.3’ü ise Facebook’tan geliyor. Yapay zekâ mühendislerinin transferi konusunda iddialı diğer bir şirket ise Google. Google’da çalışanların yüzde 5.3’ü Microsoft’tan, yüzde 2.6’sı Amazon’dan ve yüzde 2.2’si Yahoo’dan transfer edildi.

Yapay zekâya en fazla yatırım yapan şirket olan Amazon, aynı zamanda en çok mühendis kaybeden şirket konumunda. Paylaşılan bilgilere göre Amazon 2017 yılında 132 mühendisini Google’a, 124 mühendisini Microsoft’a, 38 mühendisini Facebook’a, 13 mühendisini Apple’a, 10 mühendisini Oracle’a ve 7 mühendisini ise Yahoo’ya kaptırmış durumda.

ÇİN, ABD’Yİ GEÇER Mİ

ABD’deki Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nin (CNAS) hazırladığı raporda, Çin ordusunun, çok hızlı ilerleyen yapay zekâ gelişmelerini silahlı kuvvetlerin modernleştirilmesin-de kullanarak ABD’ye karşı üstünlük sağlama yoluna gidebileceği belirtildi.