Biznet Teknoloji’nin hafta içi İstanbul’da düzenlediği “Ya Hacklenirseniz?” etkinliği, alanında uzman kişiler ile konuyu önemseyen şirket yetkililerini bir araya getirdi. Siber güvenliğin detaylarının konuşulduğu Etkinlik sonrası düzenlenen sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Biznet Bilişim’in patronu Faruk Eczacıbaşı, hayatımızı sarmalayan teknolojinin güvenliği konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

HEYECAN VERİCİ
Endüstrinin hızlanması için bilişimi ve teknolojiyi iyi ve hızlı öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Faruk Eczacıbaşı, bu alanda olup bitenlerin kendisini hem etkilediğini hem de heyecanlandırdığını ifade etti. “Yaramaz çocuklardan çok şey öğrenmemiz lazım” diyen Eczacıbaşı, şöyle devam etti: “Bizde bu yaramaz çocuklardan çokça var. Genç kuşaktan, teknoloji tutkunlarından öğreneceğimiz çok şey var. Yanışı banışı almış biri olarak öğreteceklerimizden daha çok öğreneceklerimiz olduğunu görüyorum. Siber güvenlik konusu yalnızca teknoloji alanındaki yetkililerle sınırlı kalmamalı; siber güvenlik ile ilgili oluşabilecek riskler üst yönetim tarafından da dikkate alınmalı.”

BU SAVAŞIN KIRILAN TARAFI MÜŞTERİ
Teknolojiyi “tüpten çıkan macun” olarak nitelendiren Eczacıbaşı geri dönüşü olmayan bu alandaki hızlı değişimin ekonomiyi de değiştirdiğini ifade ette. Bilişim ile endüstrinin yakınlaşmasının hızlandığına dikkat çeken Eczacıbaşı, teknoloji firmalarının oluşturduğu üst yapı hazına devlet kurumlarını geride bıraktığını söyledi. Eczacıbaşı, “Temellerin değişmesi lazım. Bu aşamada tüketici maalesef kurulan denklemi oyuncağı ve kırılan tarafı olabiliyor” dedi.

HACKTİVİZM DEMOKRATİK HAK MI?
İstanbul’daki buluşmanın en enteresan katılımcısı, İsrail asıllı siber güvenlik analisti Keren Elazari’ydi. Tel Aviv Üniversitesi’nin bilgisayar korsanları, endüstri ve hükümetler arasındaki karmaşık ilişkilere odaklanan Balvatnik Disiplinlerarası Siber Araştırma Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak çalışan Keren Elazari, Arap baharı ve Türkiye’deki Gezi kalkışması sarısında hükümetlerin aldığı sosyal medya tedbirlerini kırmak için Hackerlerin önemli roller üstlendiklerini anlattı. Elazari, hacktivizmin eylem ve girişimlerinin demokratik bir olduğunu savundu. İbrahim Acar / Yeni Şafak