Teknoloji dünyasında halka arz ve satın almalarda telaffuz edilen paralar baş döndürüyor. Geçen Cuma Çinli e-ticaret sitesi Alibaba, 25 milyar dolarlık hisse satışıyla dünyanın en büyük halka arzına imza attı. Facebook, Mayıs 2012’de halka arz edildiğinde 104 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Yine Facebook, geçen Şubat ayında WhatsApp’i satın almak için 19 milyar doları cebinden çıkardı.
 
YENİ BİR BALON MU?
 
Sektörde dönen bu kadar astronomik rakamlar, kimilerini 2000’li yıllarda baş gösteren teknoloji balonunun yeniden başlayıp başlamadığı sorularını sormasına neden oluyor. Araştırma ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın son raporunun girişim sermayelerinin baş döndüren bir hızla yeni kurulan teknoloji şirketlerine para akıttığına işaret etmesi de endişeleri tetikledi. 
 
BİR DAHA YAŞANMAZ
 
Raporda, girişim sermayelerinin kurulma, oluşma ve genişleme aşamasındai şirketlere verdiği paraların 1999 yılından sonra en yüksek seviyeye çıktığı görüldü. Ancak sektörün önde gelenleri son dönemle 2000 yılındaki gelişmeler arasında ciddi farklar olduğunu ve o dönemde yaşanana benzer bir krizin bir daha görülmeyeceğini söylüyor.