Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Edüstri 4.0 ürünlerinin son örneklerinin sergilendiği TÜYAP Kongre Merkezinde düzenlenen “Win Eurasia Automation Endüstriyel Otomasyon Fuarı”nın açılışını yaptı. Bakan Işık, fuar alanında bir iş makinası operatörlerin eğitimi için hazırlanan simülasyon uygulamasını kullanarak inceledi.

Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen fuarın açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık “Yeni sanayi devriminin özelliği nesnelerin interneti yoluyla tüm cihazlar arasındaki aşırı bağlantı ve aşırı otomasyon olacak.” dedi.

Endüstriyel teknoloji tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği Win Eurasia Automation Endüstriyel Otomasyon Fuarı 17 Mart 2016 Perşembe günü açıldı. 20 Mart 2016 Pazar gününe dek açık kalacak olan fuarda geleceğin fabrikalarına son teknolojik uygulamalar ve robot teknolojileri sergileniyor. Fuar alanında insanımsı özellikleri bulunan robotlara ait örneklerin yanı sıra deniz anası şeklinde üretilen robot sistemleri ziyaretiçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca lise ve üniversite öğrencilerinin robot teklonojilerine yönelik uygulamaları ve projeleri sergileniyor.

Fuarın açılışında konuşan Bakan Fikri Işık, reel sektörün yeni nesil teknolojilere olan yoğun ilgisinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Endüstri 4.0 olarak ifade edilen 3’üncü sanayi devrimine vurgu yapan Bakan Fikri Işık, “Bilgi teknolojileri ve kısmen de otomasyon sistemlerinin sanayi üretiminde kullanılmasıyla bu devrim yaşanıyor. Yeni sanayi devriminin özelliği ise nesnelerin interneti yoluyla tüm cihazlar arasındaki aşırı bağlantı ve aşırı otomasyon olacak. Önümüzdeki süreçte, sanayi üretiminde düşük beceri gerektiren tüm rutin işlemlerin, otomasyon yoluyla yapılacak. Hatta karar alma gerektiren orta beceri seviyesindeki birçok işlemin dahi yapay zekalar tarafından yapılacak” diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Bakan Işık, fabrikaların adeta canlı organizmalar gibi davranış sergilediği bir dönemin yaşanacağını da ifade ederek şunları söyledi:  “Bunun işaretlerini şimdiden görebiliyoruz. Uluslararası Robotik Federasyonu araştırmalarına göre, 2015 yılında toplam 80 bin robot sanayi üretiminde kullanılıyordu. 2018 yılında bu rakamın çok hızlı bir artışla 2,3 milyon olması, bunun da yarıdan fazlasının Asya ülkelerinde kullanılması bekleniyor. 2020’de ise robot sayısının 3 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Robotlar artık, belli eylemleri sistemli bir şekilde tekrar eden varlıklar değil, adeta düşünen, farklı durumlara nasıl tepkiler vereceğini keşfeden, problem çözen eşyalar olacak.”

Fuarda; ABD, Almanya, Avusturya, Brezilya , Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa , Güney Afrika ,Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Japonya, İngiltere, İran, İrlanda, İsviçre ,İsveç, İspanya, İtalya, Pakistan , Romanya , Tayvan , Türkiye olmak üzere 25 ülkeden 1556 firma bulunuyor.

Fuarın resmi açılış törenine Deutsche Messe AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Wolfgang Pech, Alman Elektrik ve Elektronik Üreticileri Derneği,  ZVEI, Şalt, Kumanda ve Endistriyel Kontrol Sistemleri Bölümü Müdürü Dr. Markus Winzenick, ETMD – Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı V. Tuncer Özekli , Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Demirer, İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz katıldı.