TrueDepth kamera sistemindeki inovatif teknolojiler, birlikte gerçek zamanlı çalışarak sizi anında tanıyabiliyor.

Face ID hangi cihazlarda var?

iPhone X ile ilk defa sunulan Face ID artık yeni iPad Pro ve tüm yeni iPhone XS, XS Max ve XR’larda da bulunuyor.

Face ID Nasıl çalışır?

Apple’ın Face ID teknolojisi hem 2 boyutlu bilgiyi hem de hassas bir derinlik bilgisi kullanır. Derinlik haritasını oluştururken piksellerin sayısını, derinliğini ve çözünürlüğünü dikkate alır. Yüzünüzün doğru bir derinlik haritasını çıkarmak için her 2 bilgi kaynağı da çok kritiktir. Bu sayede Face ID bir akıllı telefondaki en güvenli yüz tanıma ile kimlik doğrulama sistemidir.

Face ID kullanırken neler oluyor?

Yüzünüzü Face ID’ye tanıtırken iPhone’unuzun ön çentiğinde bulunan TrueDepth kamera sistemi önce ışık projektöründen yansıtılan ve gözle görülmeyen bir ışıkla yüzünüzü aydınlatıp kızılötesi kamera ile yüzün 2 boyutlu bir görüntüsünü kaydediyor. Sonra nokta projektörü ile 30.000’den fazla görülmeyen nokta yansıtıp bunu kızılötesi kamera ile okuyup yüzünüzün derinlik haritasını çıkarıyor. Hem iki boyutlu kızılötesi görüntüyü hem de derinlik haritasını kullanarak gelişmiş neural ağların yardımıyla yüzünüzün matematiksel bir modelini oluşturur. Telefonunuzun veya iPad Pro’unuzun kilidini her açtığınızda tüm bu süreç tekrarlanıyor. Bu sürecin anlık yapılabilmesini sağlayan ise A12 Bionic çipin içinde bulunan güçlü Neural Engine’dir. 8 çekirdekli tasarımı ile daha hızlı, daha güçlü ve daha verimli olan Neural Engine saniyede tam 5 trilyon işlem yapabiliyor.

Face ID, gelişmiş yapay öğrenme teknolojisini kullanarak görünümünüzdeki değişiklikleri algılıyor. Çeşitli modellerde güneş gözlükleriyle de uyumlu çalışıyor.

Bir anda kilidini açın

Gelişmiş Secure Enclave ve yeni algoritmalarla birlikte Face ID çok daha hızlı hale geldi. Türk Hava Yolları, Twitter, DropBox, Amazon, n11 ve WhatsApp gibi uygulamalara ve hesaplarınıza güvenli giriş yapabiliyorsunuz. Face ID ile iPhone’unuzu açabildiğiniz gibi App Store’da alışveriş yapma ve uygulamalar içinde kimlik doğrulama işlemleriniz, sağlık uygulamalarından kilitli notlara ve gizli belgelere kadar tüm işlemlerinizi yüzünüzü kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca Safari’de kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmanız gereken web sitelerinde Face ID’yi kullanabilirsiniz.

Güvenlik ve gizlilik çok kritik

Face ID, TrueDepth kamera sistemi ve gelişmiş yapay öğrenme teknolojilerini kullanarak güvenli bir kimlik doğrulama sağlar.

Yüzünüzün matematiksel bir modelini de içeren Face ID verisi şifrelenir ve çipin Secure Enclave adını verilen kısmında şifreli olarak saklanır. Apple'ın açıklamalarına göre bu veri cihazınızdan dışarı çıkmaz, iCloud ya da başka bir yerde yedeklenmesi de söz konusu değil.

Deneyiminizi iyileştirmek için, başarıyla kimlik doğruladığınız durumlar da dahil olmak üzere siz Face ID'yi kullandıkça bu veriler geliştirilir ve güncellenir. Face ID, yakın bir eşleşme algılanmasına rağmen aygıt kilidinin parolayla açıldığı durumlarda da bu verileri günceller.
Sizin dışınızda birinin iPhone’unuza bakıp Face ID kullanarak kilidini açma olasılığı 1.000.000’da 1’dir. (Touch ID’de bu oran 50.000’de 1)

Face ID sadece 5 kez başarısız denemeye izin verir ve sonrasında şifre girişini zorunlu kılar. Bu istatistikler ikiz ya da birbirine çok benzeyen kardeşlerde farklı olabilir. Bu durum 13 yaşından küçük çocuklar için de geçerlidir, çünkü yüz hatları tam gelişmemiştir.

Yanılmaya karşı önlemler

Face ID derinlik bilgisini kullanarak güvenlik sağlar. 2 boyutlu basılı ya da dijital fotoğraflarda derinlik bilgisi olmadığı için Face ID bu şekilde yanıltılamaz. Bununla birlikte maske ve benzeri tekniklerle yanılmaması için Neural Engine’le eğitilmiştir.

Dikkat algılama özelliği sayesinde Face ID, telefonunuza bakıp bakmadığınızı da algılar. Gözlerinizin açık olup olmadığını ve telefona bakıp bakmadığınızı tespit eder. Bu da bir başkasının, aygıtınızın kilidini bilginiz dışında (örneğin, siz uyurken) açmasını daha da zorlaştırır.

TrueDepth kamera sistemi, ayrıca bir bakışınızla bazı kolaylıklar sağlar. Eğer telefonunuzdaki Dikkat Gerektiren Özellikler etkinleştirildiyse iPhone’unuza bakmıyorsanız ekranı soluklaştırmak veya aygıta bakıyorsanız uyarıların sesini kısmak gibi dikkat gerektiren özellikleri desteklemek için akıllı bir şekilde etkinleşir. Örneğin siz Safari’yi kullanırken aygıtınıza bakıp bakmadığınızı denetler ve bakmıyorsanız ekranı kapatır.

Bu akıllı özellikleri kullanmak istiyorsanız Ayarlar > Face ID ve Parola bölümünü açıp Dikkat Gerektiren Özellikler'i seçmeniz yeterli.

Face ID’yi kullanmak için öncelikle yüzünüzü Face ID’ye tanıtmanız gerekir. Bunu iPhone’unuzun ilk kurumulu sırasında yapabilir ya da sonradan Ayarlar > Face ID ve Parola kısmına giderek yapabilirsiniz.

iPhone X, XS, XS Max XR yada yeni iPad Pro’unuzla Face ID kullanarak açmak için sadece ona bakmanız yeterli.

True Depth Kamera sistemi tamamen doğal bir deneyim olması için tasarlanmıştır. Telefonunuzu normal bir pozisyonda tutarken hafifçe kaldırdığınızda, ekrana dokunduğunuzda ya da bir bildirim geldiğinde akıllıca aktive edilir.