Yılda 100 binin üzerinde araç satışı yapınca, milyonun üzerinde servise giden müşteriye sahip olunca, sahip olduğu restoranların sayısı da artınca Doğuş Grubu çarpıcı projeler karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Zubizu'dan söz ediyorum. Bizu, Fransızca'da öpücük anlamına gelen 'bisou'dan esinlenilerek bulunmuş 1960'larda çok sevilen ve Sophia Lorentarafından da seslendirelen bir şarkının adı da projeyle eşleşmiş ve proje başlamadan önce, Doğuş Müşteri Hizmetleri şirketi tarafından şarkının tüm hakları satın alınmış.
1.5 yıl önce kurulan ve uzun bir süredir altyapı çalışmalarını hazırlayan Doğuş Müşteri Hizmetleri (DMS) Genel Müdürü Hakan Kaplan ile buluşup, daha duyurusu yapılmadan100 bin kişi tarafından cep telefonlarına indirilen Zubizu uygulamasının bu kadar ilgi çekmesinin nedenlerini konuştuk.
Evet hepimiz bir birimizden duyarak, etkilenerek telefonlarımıza onlarca uygulama indirmeye başladık. Peki hepsini kullanıyor muyuz? Yapılan araştırmalar göstermiş ki uygulamaların kullanım oranı yüzde 40'ta kalıyor. Çoğu çöp olarak telefonumuzu dolduruyor.
Hakan Kaplan bu bilgilerden yola çıkarak, müşterinin hayatına değer katan, yaşam tarzı, kültür, sanat ve eğlence sektörünü içine alan öyle bir proje çıkartmak istemiş ki müşteriye anında fayda verecek ve böylece kimse o uygulamadan vazgeçmek istemeyecek.
Doğuş yeni proje için kesenin ağzını da açmış. Öncelikle kredi kartlarının efsane ismi olanAdvantage kökenliler de olmak üzere 80 kişilik uzman bir ekip oluşturulmuş. Ardından Doğuş'un markalarının yanı sıra başka markaları da projeye katarak 181 marka ile anlaşma sağlanmış ve uygulama çalışmaya başlamış. Diyelim ki siz anlaşmalı bir restorana gidiyorsunuz. Tam hesabı ödeyecekken, cep telefonunuzda uygulamayı açıp, telefonu yatay hale getiriyorsunuz ve garson elindeki cihazla, sizin telefonunuzda çıkan barkodu okuyarak anında yüzde 15 indirim yapıyor ve siz ödemeyi indirimli ödüyorsunuz. Yani fayda anında olunca tüketiciler daha çok tercih ediyorlarmış. Perakende sektörünün pek çok tanınmış markasıyla da anlaşma yapan ve yüzde 20'lere varan indirim sunan Zubizu'nun ne kadar başarılı olacağını yakında hep birlikte göreceğiz. Ancak Doğuş neden bu sektörlerde giderek ağırlığını artıyor diye soracak olursanız, onun da cevabını Hakan Kaplan'dan alıyoruz.
Şöyle ki Türkiye'de sadece ev dışı yemek tüketimi dünya ortalamasının çok altında. Yıllık tüketim kişi başı ortalama 250 dolar seviyesinde. Avrupa ortalaması 3 katından fazla yıllık kişi başı 900 dolar. ABD ise 2 bin 100 dolarlık yıllık kişi başı dışarda tüketim harcamasıyla rekor kırıyor. Yani daha gidecek çok yol var. İşte bu rakamlar Türkiye'de dışarda yeme içme, eğlenme sektörünün çok daha büyüyeceğinin işaretini veriyor, işareti alan şirketler de büyük yatırımlara girişiyor.
Şelale Kadak / Sabah