Dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden Çinli Alibaba, tarihinin en önemli satın almalarından birine imza attı. Çinli dev, Singapur merkezli e-ticaret şirketi Lazada'nın yönetimini kontrol edecek oranda hisse satın aldı. Lazada için 1.5 milyar dolarlık değerleme yapan firma, ana hissedarlık için 1 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Alibaba'nın Lazada'yı alması, Asya'da hızlı büyüyen rakibini bünyesine katması olarak yorumlanırken, Türkiye açısından da başka bir öneme sahip. 2012'de temelleri atılan Lazada Group'un kuruluşunda bir Türk bulunuyor. Lazada'nın Eş Kurucusu veFilipinler CEO'su İnanç Balcı SABAH'a yaptığı değerlendirmede, "Alibaba, bölgemizde büyümemizi hızlandıracak" dedi. Lazada'nın 8 kurucusundan biri olan 29 yaşındaki Balcı, "1 milyar dolarlık ana hisse alımının 500 milyonu yatırımcılara aktarılacak, kalanı da hisse olarak değerlendirilecek. Alibaba'nın yatırımları lojistik ve teknoloji alanlarında kalitemizi daha da artıracak" diye konuştu. Hisse oranını sorduğumuz Balcı, "Şirket tarafından alınan bir karar var. Hem pay hem de değeri açıklanmıyor" dedi.

Bir telefonla başladık
Balcı, Lazada'nın kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: "Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam'da oldukça yaygın olan Lazada, Alman iki girişimci tarafından fonlanıyor. Ben de eğitimimi Özel Koç Lisesi'nin ardından ABD'deki Purdue Üniversitesi'nde tamamladım. Ay'a ilk ayak basan Neil Armstrong'dan Nobel ödülü sahibi Akira Suzuki'ye, Mısır'ın eski Başbakanı Essam Sharaf'a kadar dünyaya yön veren birçok ünlü ismi yetiştiren Purdue'de Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerini çift ana dal ile tamamladım. Amerika'dan sonra Londra'da Nomura International, Odin Financial gibi dev şirketlerin birleşme ve satın alma birimlerinde çalıştım. Bir akşam gelen telefonla süreç başladı. Bir grup Alman yatırımcı 2 saat içinde otelde buluşmamızı istedi. İşimi yarıda bırakıp, gittim. Lazada'nın tohumları o görüşmede atıldı. Almanlar, Asya'da kuracakları sanal alışveriş şirketinin başına geçmemi teklif etti."

Lazada'nın 4 bin çalışanI var
Balcı'nın teklif konusunda karar vermesi çok da uzun sürmemiş. Ertesi gün çalıştığı şirketten istifa eden İnanç Balcı, kendini 3 gün sonra da Manila'da bulduğunu söylüyor. Güneydoğu Asya'ya ilk kez giden genç girişimci şöyle konuştu: "İlk kez şirket kuruyordum. İki yılda şirket 1.25 milyar dolarlık bir değere ulaştı. 4 bin çalışanımız oldu. Hedef dünya markası haline gelmek."

Günde 2 milyon ürün satıyor
Güneydoğu Asya'nın en büyük e-ticaret şirketi olan Lazada'yı Alibaba ve Amazon'un bir karışımı olarak değerlendiren Balcı, 550 milyonluk bir nüfusa hitap ettiklerini söyledi. Balcı, "13 kategoride günde 2 milyondan fazla ürün satan firma, taşımacılıkta da büyüdü" dedi.