Bir ülkede o yıl kaç kişinin kalp krizi geçirdiğini veya kansere yakalandığını öğrenmek için resmi verilere bakmak gerekir çünkü hayati sağlık sorunu yaşayanlar her zaman sağlık kuruluşlarına başvurur. Ancak grip gibi birçok vatandaşın evde kendi kendini tedavi etmeye çalıştığı hastalıklarla ilgili veriler genelde sağlıklı değildir ve ne kadar yaygınlaştığını tespit ederken gözlemlere güvenilir.
Bazı zamanlar etrafınızdaki herkes hasta oluyormuş gibi gelir. Birçokları için 2015 yılı da o zamanlardan biri oldu. Özellikle de büyük şehirlerde toplu taşıma araçlarında burnunu silenlere, iş yerilerinde verilen 'firelere' bakılarak, sık sık 'Bu yıl ne kadar çok hasta oldu millet ya!' sohbetleri yapılır oldu. Peki bu yıl gerçekten insanlar daha mı fazla hasta oluyor? Google'a göre kesinlikle evet.
Aşağıdaki grafik son 5 yılda Ocak-Mart dönemlerinde 'grip belirtileri' aramalarındaki trendi gösteriyor:


 
Grafik açık bir şekilde 2015'in 'grip belirtileri' aramalarında önceki yıllara fark attığını ortaya koyuyor. Bu grafiğin mutlak arama hacmini değil, göreceli ilgiyi verdiğini unutmamak gerekiyor. 2015 yılında yapılan 'grip belirtileri' aramalarına 100 değeri verildiğinde aşağıdaki tablo ortaya çıkıyor. Yani geçtiğimiz yıl Ocak-Mart döneminde 14 kez 'grip belirtileri' araması yapılırken bu yıl 100 arama yapılmış. 2013 ve 2011 yıllarındaki sıfır değeri söz konusu aramanın hiç yapılmadığı anlamına gelmiyor. 'Grip belirtileri' aramasının bu yıllarda, 2015'te yapılan arama sayısınının yüzde 1'inden az olduğuna işaret ediyor.
 
 

'Grip belirtileri'nin sık sık aranması gribin bu yıl daha fazla başa bela olduğunun yanında insanların bu hastalıkla kendi kendine mücadele etmeyi tercih ettiği anlamına da geliyor.  Son olarak grip ile nezlenin farklı hastalıklar ve grip belirtileri gösterildiğinde doktora gitmekte fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.