Google Algoritmaları ile ilgili internet dünyasında dönmekte olan peri masallarının sayısı o kadar fazla ki sayılarını kestirmek bile mümkün değil ama kalıplaşmış bir şey var ki o da Google’ın 200 Sıralama Faktörü’dür. Hep söylüyoruz Google devamlı kendini geliştiriyor, sürekli yeni algoritmalar çalıştırıyor, mühendis kadrosunu genişletiyor ama nedense yıllardır bu 200 Google sıralama kriteri veyahut faktörü artık her neyse yerinde sayıyor. Tabi yersen :)

SEO dünyasında var olmak istiyorsanız ve web sitenizi Google başta olmak üzere tüm büyük arama motorlarında görünür kılmayı hedefliyorsanız sadece Türkçe kaynaklarla yetinmeyin. Yurt dışındaki kaynakları da mutlaka inceleyin. Eğer sadece Türkiye’de yazılıp çizilenlere bağlı kalırsanız muhtemelen 2020 yılında siz hala Google’ın 200 sıralama kriteri olduğunu düşünenlerden olacaksınız.

Tahminimce şimdi “O zaman kaç kriter var Ömer?” diye içinizden geçiriyorsunuzdur. Hemen söyleyeyim “Bilmiyorum, bilemem” bu konuyla ilgili net bir bilginin paylaşılacağını da düşünmüyorum. Coca Cola yıllardır bu kadar tutuluyor ve bu kadar satılıyorsa gizlilik kuralına bağlı kalmasındandır. Google’da aynı şekilde başarısının kaynaklarına ilişkin net verileri hiçbir zaman paylaşmadı, paylaşmayacak. Şu var tabiki bugün bir Google etkinliğine katılsanız size 200 sıralama faktörü hikayesinden söz edebilirler ama bunun kafa karıştırma metodu olduğunu da unutmamakta fayda var. Belki de Google bu kafa karıştırma taktiği ile insanların beyninde bir sınır çizmeye çalışıp yeniliklerin araştırılmasını önleme amacındadır.

Google’ın 200 sıralama faktörünün yukarıda da belirttiğim gibi sabit kalmadığını, bu rakamın çok daha fazla olduğunu ve her geçen gün giderek arttığını düşünüyorum. Şimdi birde siz düşünün isterseniz bu 200 sıralama faktörünün çıktığı zamandan bu yana kaç değişiklik ve yenilik oldu?