Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği F-Secure, Cyberoam, Sophos ve Trustwave gibi yazılım ve donanım ürünleriyle, bilişim güvenliği alanında profesyonel çözümler sunan Lidyum Bilişim, Sevgililer Günü’nde karşılaşacakları aşk içerikli mailler, gerçekçi olmayan kampanyalar ve sahte satın almalara yönlendiren linkler nedeniyle bilgisayar kullanıcılarını uyardı.

Siber suçluların, kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak ve bilgisayarlara zararlı yazılımlar bulaştırmak için Sevgililer Günü’nü önemli bir fırsat olarak gördüğünü belirten Lidyum Bilişim Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, bilgisayar kullanımında dikkat edilmesi gereken 5 maddeyi sıraladı:




1. Aşk temalı içeriklere hemen kanmayın. Kötü niyetli kişilerin göndereceği linklere girdiğiniz anda tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline kolayca geçebilir. İyi niyetli gibi gözüken tebrik kartlarının arkasında kötü planların olabileceğinden şüphe edin. Düşünmeden gireceğiniz linkler sizi virüs bulaştıran sitelerin avı haline getirir.




2. Gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol edin. Bir tanıdığınızdan gelse dahi kendisi ile iletişime geçip teyit edin. Sevgililer Günü’nde bekarların da hedef alındığını unutmayın. Yalnız olduğunu ve hayatının aşkını aradığını söyleyen, yabancı isimli arkadaşlık tekliflerinden uzak durun.




3. Abartılı indirim ve armağan vaat eden tekliflere itibar etmeyin, güvensiz ağlar üzerinden sahte satın almalara yönlendirebilecek linklerden uzak durun. Her ne olursa olsun online alışverişiniz için mutlaka düşük bakiyeli bir sanal kart kullanın.




4. Bilgisayarınızın virüs saldırısı sonucunda çökmesi gibi tehlike durumlarında veri kaybını önlemek için, bilgilerinizi düzenli bir şekilde yedeklemeyi unutmayın.




5. İşletim sisteminizin ve antivirüs yazılımınızın güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler sizi dolandırıcılığa ve zararlı yazılımlara karşı koruyacaktır. Bilgisayarınızı fırsat buldukça olası virüs bulaşmalarına karşı tarayın. Bu konuda Sophos’un ücretsiz hizmetinden faydalanabilirsiniz. https://home.sophos.com/regadresinde kayıt olduktan sonra antivirüs, mobil koruma ve firewall için Sophos’u ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.