Günümüz internet dünyasının en büyük sorunlarından birisi bant genişliği ve altyapı. Bu alanda günden güne gelişmeler yaşansa da özellikle ülkemizde kullanılan altyapı hala yetersiz bulunuyor. Ancak bilim insanları bu alanda umut verici çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

ExtremeTech'in yapmış olduğu habere göre, Hollanda ve ABD'deki araştırmacılar bir fiber ağ rekoruna imza attılar. Belirtilene göre bir süredir bu çalışmaya yoğunlaşan bilim insanları, tek bir fiberglas üzerinde saniyede 255 terabit veri aktarmayı başardılar.

Bu hız bir dünya rekorunun yanında 1GB'lık filmin 0.03 milisaniyede indirilebileceği anlamına geliyor. Ayrıca bu hızla 1TB'lık sabit diskinizin sadece 31 milisaniyede taşınabilir.

Öte yandan günümüzde tek bir fiberin maksimum 100 Gbps'ye ulaşabildiği düşünüldüğünde bu ulaşılan hızın ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılabilir. Kısaca bir karşılaştırma yapmak gerekirse günümüzde kullanılan fiberin maksimum ulaşabildiği 100 Gbps, 255 terabit hızdan yaklaşık 2,550 kez daha yavaş. Bununla birlikte 255Tbps, gün içerisinde internet trafiğinin en yoğun olduğu zamanda akan toplam trafikten daha fazla.