Günümüzde internete o kadar çok alıştık ki neredeyse onsuz yaşamayacak hale geldik. Hal böyle olunca internette yaşanan bir sorun ciddi tepki alıyor. Son birkaç günde ülkemizde olduğu gibi. Bugün de dahil olmak üzere son birkaç gündür ülkemizdeki internet kullanıcıları, servis sağlayıcısı ayırt etmeksizin internetin yavaş olduğundan şikayet ediyorlar.

İnternet neden yavaş?

Aslına bakarsanız bu konuyla ilgili henüz servis sağlayıcılardan resmi bir açıklama gelmedi. Bu yüzden net bir şekilde bunun sebebini söyleyemiyoruz. Ancak geçtiğimiz gün BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan bu konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapmış ve Google, Youtube gibi servislerde yaşanan erişim probleminin ilk bulgulara göre yurtdışı kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı.

Bu konuyla ilgili Sayan'ın attığı tweet'leri aşağıda bulabilirsiniz.


Ancak görünüşe göre bu erişim sorunu hala düzeltilebilmiş değil. Zira bugün de sosyal medyada kullanıcıların bu konudan şikayetçi olduklarını görüyoruz.

Nasıl düzeltilir?

Bu konuyla ilgili yapabileceğiniz şey ise kısa süreliğine de olsa VPN kullanmak gibi görünüyor. Kullanıcılar VPN yani Sanal Özel Ağ kullanarak erişim problemlerini giderebiliyorlar.

Kullanabileceğiniz VPN uygulamaları;

TunnelBear: PC, Mac, Android ve iOS için kullanabileceğiniz bir uygulama.TunnelBear'ın ücretsiz ve ücretli sürümleri bulunuyor. Ek olarak, Twitter'dan mesaj atarak bedava GB da kazanabiliyorsunuz. İlgili sayfa için tıklayın.

AirVPN: IP adresinizin gizli tutulduğu, internette özgürce gezebildiğiniz ve trafik, hız limitinin olmadığı ücretsiz bir uygulama. Bilgi için buraya bakabilirsiniz.

ZenMate: Chrome için ZenMate eklentisini de indirebilirsiniz. Yurt dışı bağlantı çıkışları sebebiyle bağlantı yavaş olabilir ve ZenMate aktifken diğer sitelere girmekte zorluklar yaşayabilirsiniz. Ancak tarayıcınızın sağ üst köşesindeki logosuna tıklayarak istediğiniz zaman açıp kapatabilirsiniz. İlgili sayfa için tıklayın.

Hola Better: İnternette özgürce gezebileceğiniz bir diğer Chrome eklentisi de Hola Better. İlgili sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

VPN nedir, nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki videomuzda bu konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Teknokulis.com