Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni bir araştırma dünyadaki elektronik cihaz sayısının ilk defa dünya nüfusunu geçtiğini ortaya koydu. Buna paralel her gün daha çok kişisel verimizi ve özel bilgilerimizi online dünyaya aktarıyoruz.

 Son iCloud skandalı da gösterdi ki dünyanın önde gelen sinema oyuncuları bile gerekli önlemleri almadığında büyük bir gizlilik ihlalinin kurbanı olabiliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde 15 Ekim’de düzenlenen Bilgi Güvenliği Konferansı İstSec, bu yüzden büyük önem taşıyor. Bulut bilişim güvenliği, mobil telefon güvenliği ve yeni nesil tehditler gibi farklı konularda uzman 12 farklı bilgi güvenliği uzmanı konferansta konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmacılardan bilişim ve teknoloji Blogger’ı Hamza Şamlıoğlu, internette güvenliği sağlayacak birinci unsurun bireylerin alması gereken önlemler olduğunu vurguladı. “Güvenlikte en zayıf halka insandır” tabirini güçlü bir şekilde vurgulayan Şamlıoğlu’na göre

internette kötü niyetli hackerların kurbanı olmamak için alınması gereken önlemler şöyle:

- Her sosyal platformda farklı parolalar kullanın.
- Karmaşık parolaları hatırlamak için basit yöntemler geliştirin.
- Verilerinizi kaydeden sosyal medya platformları ve arama motorlarına her türlü bilginizi vermekten kaçının.
- Facebook’ta sizden izin isteyen uygulamaların hangi bilgilerinize erişebileceğini göz önünde bulundurarak adım atın.
- Twitter’da takipçi kazanmak için kullandığınız uygulamaların sizin hesabınızı ele geçirdiğini, sizin yerinize de tweet atabildiğini unutmayın.
- Sosyal medyada neleri paylaştığınızı takip ederek oluşturulan sosyal mühendislik ile daha incelikli hacking olaylarının kurbanı olmaktan kaçının.
- Cep telefonlarınızla çektiğiniz fotoğraflarda GPS bilgisi olabileceği için fotoğraflarınızı paylaştığınız anda nerede olduğunuzun ortaya çıkacağını unutmayın. iCloud skandalında bile ünlülerin paylaşılan fotoğraflarında fotoğrafları çektikleri koordinatlar vardı.
- Cep telefonlarınıza indirdiğiniz uygulamaların güvenilirliğini mutlaka araştırın.