Türkiye’de binlerce kişinin e-posta adresine veya mobil cihazına gelen sahte telefon faturaları ve yüksek rakamlı kredi kartı ekstrelerinde  patlama yaşanıyor. Murat Gülderen’in Bugün’deki haberine göre siber suçlular, fatura görünümündeki sahte e-postalarla “Hesperbot“ adlı truva atını bilgisayarlara bulaştırıyor.

DİREKT TEHDİT EDİYORLAR

Sık görülen diğer zararlı da, dosyaları şifreleyen sonra da bunun için para talep eden fidye yazılımı Cryptolocker. Burada eklenti açıldığı an, zararlı yazılım bilgisayara yükleniyor. Bu virüs bilgisayardaki dokümanları şifreliyor ve kullanılamaz hale getiriyor. Tekrar kullanılabilir hale dönüştürmek için fidye isteniyor.

Uluslararası antivirüs yazılım kuruluşu ESET Teknik Müdürü Erkan Tuğral, Türkiye’de bireysel ve kurumsal kullanıcılar arasında sahte e-faturalarla bulaşan zararlı yazılımların ciddi boyutlara ulaştığını söyleyerek "Bunun temel nedeni güncel olmayan işletim ve güvenlik sistemlerinin kullanılmasıdır. Korsanlar bunu iyi değerlendirip açıkları kolaylıkla tespit ediyorlar" dedi.

HER YOLU DENİYORLAR

Tuğral, kullanıcılara ilişkin şu uyarıları yaptı: “Merakınıza yenilip, inanılmaz yüksek rakamlı faturaları açmayın, ilgili kurumu arayın. İnternet, telefon bankacılığı ya da ilgili kurumun çağrı merkezi yoluyla borç durumunuzu kontrol edin. Hem işletim sistemi hem de güvenlik yazılımlarınızı güncel tutun. Sistemler güncel olmadığında bilgisayarlarda savunma zafiyeti oluşuyor, suçlular da bunu değerlendiriyor.”

ŞİFRE SÜREKLİ DEĞİŞMELİ

Tuğral'ın verdiği bilgiye göre hem bireysel olarak hem de kurumlarda parolalar mutlaka en az üç ayda bir değiştirilmeli, numara ve harflerin yer aldığı karmaşık parolalar kullanılmalı.