TEKNOLOJİ GÜNDEM - ÖZEL
Sosyal medya devi Facebook'ta rastlanan virüs ve kötü amaçlı girişimlere bir yenisi daha eklendi. Siber korsanların bu seferki oyununun başrolünde Facebook'un kurucusu ve CEO'su yer alıyor. Çeşitli forum sitelerinde Facebook CEO virüsü olarak adlandırılan bu virüs, sosyal medya platformunda hızla yayılarak kullanıcıları tehdit ediyor.
 
Virüs, Facebook'ta çok dikkat çekecek bir habere yerleştiriliyor ve haberi merak edip tıklayan kullanıcılar siber korsanların tuzağına düşüyor.
 
Örnek olarak aşağıdaki resimlerde göreceğiniz gibi Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in öldüğünü duyuran habere tıklayan kullanıcıların karşısına, ünlü CEO'nun "ice bucket challenge" ( buzlu kovayı başından aşağıya döktüğü video ) yaptığı bir sayfa açılıyor ve video bir kaç saniye oynayıp duruyor.


Habere tıkladıktan sonra aşağıdaki sahte siteye yönlendiriliyorsunuz



Virüs daha sonra ise "Video Player’in güncellenmesi gerekiyor" adı altında bir .exe indirip onun güncellenmesini istiyor. İşte bu zararlı exe'yi bir anlık dalgınlıkla tıklayan kullanıcılar cihazlarına zararlı kodları yüklemiş oluyor ve siber korsanlara tüm güvenlik kapılarını açmış oluyor.


 
Bu tür zararlı yazılımlardan etkilenmemek için bilmediğiniz hiçbir kaynaktan bir şey yüklememeniz gerekir. Güncelleme yapmak için mutlaka uygulamaların kendi siteleri üzerinden yapınız.