Michigan Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, sosyal medyada başlayan ilişkilerin büyük kısmının ayrılıkla sona erdiğini ortaya koydu. Araştırmada, 'Çiftler nasıl tanışır ve ilişkilerin yürütür' adlı geçmişteki bir çalışmanın verileri kullanıldı. ABD genelinde 2009-2013 yılları arasında sosyal medyada ilişki yaşamış olan 4002 yetişkin üzerinde veri toplayan çalışmaya göre, katılımcılardan 3009'unun uzun süreli ilişki yaşadığı veya tanıştığı kişiyle evlendiği belirtildi.

Çalışmanın başında yer alan Aditi Paul, internet ile gerçek hayatta tanışan çiftlerin ne kadar sağlıklı ilişkiler yürüttüklerini karşılaştırmayı amaçladı. Sonuçlar, sosyal medyada tanışan çiftlerin gerçek hayattakilere kıyasla evlenmeye daha az istekli olduklarını gösterdi.

Atlantic dergisinde 2013 yılında yayımlanan 'A Million First Dates' adlı çalışmayı örnek gösteren Paul, 'kişilerin sosyal medyadaki ilişkilerinde tercih şanslarının çok daha az olduğunu, bu nedenle zor durumlarda hemen kaçışa yöneldiklerini' belirtti. Paul, "İnternette eş arayan kişiler birçok çöpçatanlık sitesini deneyerek başka eşler de bulabileceklerini düşünüyor" ifadesini kullandı.

Araştırmada, 'çok fazla bekar insanın olduğunu bilmenin, sosyal medyada şans arayan insanları uzun süreli ilişkilerden uzaklaştırdığına' dikkat çekildi. Ayrıca, sosyal medyada tanışan birçok kişi karşısındakinin kendisine yalan söylediğini düşündüğü için ilişkiyi uzun tutmak istemiyor.

Yapılan araştırma, Haziran 2013'te PNAS dergisinde yayımlanan benzer bir çalışmayı da çürüttü. Söz konusu araştırmada, 2005 ve 2012 yılları arasında evlenen 19,131 kişinin verileri değerlendirilmişti. Çalışmada, ABD'deki evliliklerin 3'te 1'inin internet kaynaklı olduğu belirtilmişti.