Veresiye defteri dar gelirli insanların gıda ihtiyaçlarını gidermesi için oldukça önemli. Maddi durumu ay sonunu getirmeye elverişli olmayan dar gelirli vatandaş veresiye defterine yazdırdıkça yazdırıyor. Fakat bakkallar ile vatandaş arasında veresiye defterindeki hesap her zaman tutmuyor. Can Mumay'ın Hürriyet'teki haberine göre bu krizi ortadan kaldıran unsur ise teknoloji. İnternetten kolaylıkla ulaşılabilen veresiye programlarını indiren bakkallar ay sonunda müşterinin ne kadar alışveriş yaptığını müşterilerin e-mail adreslerine anında atıyorlar!

2007 yılından beri veresiye programı sattığını söyleyen bir firma yetkilisi bazı müşterilerin bakkallardan ödeme dekontu istediğini ve buradan hareketle veresiye programı geliştirdiğini söyledi. Yetkili, “İnsanların ödeme sözü verip bakkallara borçlarını geciktirmeler bakkallar için sorun oluyordu. Artık geliştirilen programlarda müşterilerin veresiye aldıkları ürünleri hangi saatte aldığına kadar görülebiliyor” dedi. Geliştirdiği Veresiye Defteri isimli bilgisayar programını Azerbaycan ve Suudi Arabistan’a da sattığını ifade eden yetkili, “Programın en düşük modelli olanı 100 lira. En yüksek olanı ise 350 lira” dedi. 2007 yılından bu yana 500 firmaya Veresiye Defteri programını sattığını söyleyen yetkili Türkiye’den en çok ilginin İstanbul’da olduğunu belirtti.

MOBİL TAKİP

İstanbul’da faaliyet gösteren Tekron isimli firmanın ortağı Aytaç Ardıç ise veresiye programı geliştirenlerden. Ardıç programı öncelikle kendi dükkanları için geliştirdiklerini söyledi. Aytaç Ardıç, “Bu güne kadar geliştirdiğimiz veresiye programını 1 milyon kişi indirdi. 100 bin dükkan uygulamayı aktif olarak kullanıyor. İlerleyen dönemlerde bakkal borçlarınızı mobil olarak internet üzerinden de takip edebileceksiniz” dedi.

SOSYAL PATLAMANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Hurriyet.com.tr’ye konuşan Türkiye Bakkallar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise veresiye defterini Türkiye’nin önündeki sosyal patlamanın en büyük engelleyicisi olarak niteledi. Palandöken, “Dijital ortamdaki işler ticaretteki alacağın garantisidir” diye konuştu. Öte yandan Palandöken, “Vatandaşın üzerinde her zaman para olmuyor. Üzerinde para olmadığı zaman sıkıntılı bir duruma giriyor. Bu yüzden veresiye defteri Türkiye’nin önündeki sosyal patlamanın önünde büyük bir engeldir” diye konuştu.