Tamamı Zaytung muhabirlerinden oluşan ekip Zaytung'dan ayrılıp kırk kişilik bir kadroyla Resmi Gaste'yi hayata geçirdi. Kurucuları baba evinden ayrılıp bekâr evine çıkma nedenlerini Beş Soruda Radikal'e anlattı...
 
‘Dürüst, tarafsız, ahlaksız haber ’ mottosuyla ve yaptığı mizahi mizansen haberlerle 2010’dan hayatımıza giren ve her geçen gün daha geniş kitlelere ulaşan Zaytung’da geçtiğimiz aylarda bir ayrılık yaşandı.
 
Tamamı Zaytung muhabirlerinden oluşan kırk kişilik ekip Resmi Gaste’yi hayata geçirdi.
 
Kurucu ekipten Cengiz Bayram, H. Nihat Güneş, Evren Kuçlu ve Uğur Ceviz kendi deyimleriyle bu bekar evine neden çıktıklarını ve baba evinden neden ayrıldıklarını Beş Soruda anlattılar.  İşte Zaytung’la başlayan ve Resmigaste’yle devam eden o maceranın hikâyesi…
 


Resmigaste ne zamandır yayında? Zaytung'dan ne zaman ve neden ayrıldınız?
Resmigaste.com olarak resmen üçüncü ayımızı tamamladık. Zaytung'la tam olarak Resmi Gaste'nin açılış kurdelesini kesmeye bir iki gün kala ayrıldık. Biz ayrı bir eve taşınıyoruz dedik. Neden ayrıldığımız konusuna gelince; birkaç sebebi vardı: Her şeyden önce Zaytung, bünyesindeki yazarlara kendini değersiz hissettiren bir tutum içindeydi. Haberlerini yayınladıkları yazarlara teşekkür etmek bir yana “Tanışalım, kimsiniz?” bile demiyordu. Öte yandan, Zaytung'un edisyon olarak ilk başladığı yerde durmadığı konusunda birçok yazar arkadaş hemfikirdi.  Üretilen haberler seçilirken eski kriterler kaybolmuştu sanki. Ayrıca çok fazla sayıda haber girişi olduğu için Zaytung'un kısıtlı haber yayınlama politikası birçok kişinin çabasını karşılıksız bırakıyordu. En çok haberi yayınlanan birçok Zaytung yazarı bu kanaatte oldukları için Resmi Gaste'ye katıldılar. Çaba demişken, telif konusunu Zaytung tamamen pas geçtiğini belirtmeliyiz. Bununla ilgili herhangi bir vaat ya da çalışmaları olmadı.


 
Kendinizi daha demokratik bir platform olarak konumlandırıyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız? Zaytung’u antidemokratik ya da sizi demokratik yapan durumlar nelerdir?
Bizi demokratik yapan şey, her şeyden önce Resmi Gaste'nin, tamamı Zaytung muhabiri olan insanlar tarafından Zaytung’da eleştirdiğimiz noktaları telafi etmeye dönük bir bakış açısıyla kurulmuş olmasıdır. Bu anlamda sitenin dizaynından iç mantığına kadar birçok şeyi hep beraber şekillendirmeye gayret ettik. Dahası sitedeki haberlerin seçimi konusunda editoryal inisiyatifi azaltmak için, içeriklerin oylanmasını sağlayan bir platform oluşturduk. Gaste'ye daha çok emek ve zaman ayıran yazarların emeğinin karşılığını alması için karşılıklı etkileşim üzerine kurulu bir yapı inşa ettik.  Şu anda site bünyesindeki canlılığa bakarak, oldukça samimi bir ortam olduğunu söyleyebiliriz. Zaytung'da bunların hiçbirisi olmuyordu. Tepedeki el, neyi istiyorsa koşulsuz ve tartışmadan onun dediği oluyordu. Muhabirlerin patronla konuşmaları yasaklanmıştı sanki. Bu soğuk hiyerarşiyi insani hale getirdik. Bizim haber üretme sürecimizde, moderatör ekibi olarak sözümüzün geçmediği durumlar oluyor. Yazarlarımız, haber seçimi ve yayınlama sürecine müdahil olup moderatörleri eleştiri yağmuruna tutabiliyorlar.


 
Logonuz koyun sanırım. Onun bir alt metni var mı? Nasıl karar verdiniz?
Logomuz, bazen ilk bakışta aslanı andırsa da koyun. İlk görüşte âşık olduğumuz yakışıklı bir koyun. Logo arayışında, yaptığımız mizahla adımızdaki resmiyeti aynı anda ifade edebilecek bir figür olmasını esas aldık. Koyunumuz, duruşu ve yüz ifadesi bakımından bile sürüden ayrılışın bir simgesi gibiydi. İronik duruşuyla, yaptığımız işi net olarak yansıtacağını düşündük. “Mizahın şakası olmaz” derken şaka yapmadığımızın kanıtı gibi orada durması bizi ayrıca güldürüyor. O sevimliliği, kararlılığı ve sürüden ayrılmayı seçişiyle bir yerlere gelmek istiyordu, biz de onu Resmi Gaste’nin başköşesine oturttuk. Rahatı yerinde gözüküyor. Yemini suyunu vermeyi ihmal etmiyoruz.
 


İnsanlar Zaytung'u bırakıp neden size gelsinler?
İnsanların bize gelmesi için Zaytung'u bırakmaları gibi bir koşul yok. Ayrıca okur olarak biz de Zaytung'u bırakmış değiliz. Son zamanlarda karabasana dönen gündemin üstesinden mizahla gelmek hepimizin ruhuna iyi geliyor. Okurların yapmaları gereken tek şey, yeni bir sayfa açmak. Hangi internet tarayıcısını kullanıyorlar ise yeni bir sayfa açarak bizleri yan yana koyabilirler. Ancak soruyu Zaytung'dan farklı ne sunuyorsunuz olarak ele alırsak, şöyle pratik cevaplar verebiliriz. Her şeyden önce Seri İlan, Tarihte Bugün, İddaa Kuponu, Hava Durumu ve Röportaj gibi Zaytung'da olmayan birçok bölüm var Resmi Gaste'de. Zaten bekâr evine çıkarken daha rahat bir hareket alanı yaratmak arzusundaydık. Bu anlamda siteyi daha zengin bir içeriğe kavuşturacak yeni mizah alanları üzerinde sürekli kafa yoran dinamik bir yapımız var. Örneğin, yakında ana haberde yeni bir formata geçerek daha belirgin farklar yaratmaya hazırlanıyoruz. Okurların kesinlikle farklı tatlar alacakları iki ayrı platform Resmi Gaste ve Zaytung.
 
Resmi Gaste’nin anlatmak istediği bir derdi, sitem karşı bir duruşu var mı yoksa maksat keyifli zaman geçsin mi?
Zaytung'dayken de bir derdi ve sistem karşıtı net duruşu olan kimselerdik. İşimiz mizah olduğu için elbette keyifli vakit geçirilmesini çok önemsiyoruz. Son iki yıldır daha da belirgin hale gelen toplumsal durum da bize gösterdi ki sistem eleştirisini gülüp eğlenerek yapmamak için bir neden yok. Aksine eleştiriyi daha güçlü, daha etkili ve başa çıkılmaz kılıyor. Burada bir not düşmemiz gerekir. Sistemi bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu anlamda eleştirilerimizde sadece iktidarı değil, sistemi olumsuz yönde besleyen ve bu anlamda mizaha malzeme çıkaran her türlü durum ve yapıyı malzeme yapmaktan çekinmiyoruz.